1. Home
  2. »
  3. Museu del Ferrocarril a Móra la Nova
Cotxera del tren històric turístic
Pont giratori
Torre d'enclavament
Cotxera del tren històric turísticPont giratoriTorre d'enclavament
adreça: Estació s/n
adreça:
Móra la Nova Ribera d'Ebre (la)
Club Súper3: Sí, porteu el carnet !
telèfon: 616091470
correu electrònic: promocio@museuferrocarril.org

 

 

 

 

 

El Museu del Ferrocarril a Móra la Nova ocupa diversos edificis de l’antic complex ferroviari, així com d’altres de nova construcció. Forma part del Sistema Territorial del mNACTEC, constituït per museus i espais patrimonials de Catalunya. Aquí s'hi acull una de les instal·lacions ferroviàries de més envergadura de Catalunya. El Museu organitza un bon nombre d'activitats: visites guiades, visites teatralitzades, el bateig ferroviari, la Festa del Tren i, a partir de 2018, l’espectacle “L’Esperit del Nadal”.

El museu està concebut per donar a conèixer les antigues instal·lacions ferroviàries, la línia dels Directes que uneix Barcelona i Madrid, i la cultura ferroviària en un sentit ampli. Està gestionat pels voluntaris de l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, seguint el model de conservació patrimonial més estès a nivell europeu i mundial pel que fa a l’àmbit ferroviari.

 

Museu del Ferrocarril a Móra la Nova

Al voltant del ferrocarril, entre el 1890 i els anys 70 del segle XX va existir a la localitat tota una indústria auxiliar associada al dipòsit de locomotores que va arribar a tenir assignades gairebé un centenar d’unitats en el moment més àlgid. La visita al Museu del Ferrocarril a Móra la Nova és un passeig per la història de l'estació i pel món dels trens.

Museu del Ferrocarril a Móra la Nova

Torre d'enclavament

És l’edifici destinat a allotjar l’enclavament i mecanisme que té per objectiu controlar els canvis d'agulles i els senyals de l'estació i les vies. L'edifici és de 1928, ara restaurat. Inclou l'espai d'acollida dels visitants, la reconstrucció de l'oficina del cap d'estació i del taulell de venda de bitllets. També hi ha una àrea interpretativa de temes de seguretat en el trànsit ferroviari i una projecció audiovisual.

Pont giratori

Pont giratori comprat a Granada i traslladat a Móra la Nova, ja que l'original d'aquesta estació va ser desballestat i venut com a ferralla. APPFI.

Taller de material rodant

Petit taller situat al costat de la torre de l'enclavament. L’APPFI l'utilitza com a taller de manteniment de la locomotora ME-ME i el vagó de passeig "El Tro".

Cotxera del tren històric turístic

La cotxera del tren històric turístic és l'última etapa de la visita al Museu. La seva instal·lació és la base logística del projecte de tren històric turístic "El Caspolino". La nau disposa de quatre vies, i té una superfície de 3520 metres. Acull diverses locomotores de vapor, elèctriques i dièsel, així com cotxes de viatgers i vagons de mercaderies, entre altres peces històriques. Algunes d’aquestes peces ja estan restaurades i altres es troben en procés.

 

Activitats al Museu Ferrocarril de Móra la Nova

visita teatralitzada al Museu Ferrocarril de Móra la Nova.

  • Visites teatralitzades: “Un passeig per l’Estació” està representada pel grup de teatre local “L’Estació”.
  • Visites guiades: tots els festius (excepte l’1 i el 6 de gener, l’11 de setembre, i el 25 i 26 de desembre) i tots els caps de setmana.
  • Passeig amb la vagoneta “el Tro” i la locomotora MEMÉ: petit recorregut per dins de les instal·lacions del museu a bord d’aquesta vagoneta amb capacitat per a 25 persones. Es tracta d’una activitat pensada per a grups i, molt en especial, per a grups escolars.
  • Festa del tren: A partir de 2017, la Festa del Tren pren el relleu als “Dies del Museu” que s’havien celebrat fins l’any 2016. veure programa.
  • L’Esperit del Nadal: una producció conjunta del Museu del Ferrocarril i el grup de teatre local “L’Estació”. Una bonica experiència familiar.

 

Visita per a escoles i grups

Consulteu les propostes i preus especials si voleu anar amb l'escola o un grup gran.

Gratuït amb el carnet de súper