Quaderns d\'estiu Castellnou Edicions

Què fem?

Parc dels Talls a Vilobí del Penedès

  1. Home
  2. »
  3. Parc dels Talls a Vilobí del Penedès
adreça:
Vilobí del Penedès, Alt Penedès (l')

 

 

 

El Parc dels Talls es troba al terme de Vilobí del Penedès, situat dins la comarca de l’Alt Penedès. És una zona amb unes característiques ambientals concretes que està formada per cinc pèlags de gran valor paisatgístic, geològic i ecològic. El Parc és conegut també com pel parc del Pèlags de Vilobí del Penedès. Per les grans masses d'aigua embassada i molts estable que li donen l'atractiu característic de la zona. Un paisatge singular fruit de de l’explotació minera que va estar lligada durant molts anys al municipi  i que ara, després d'anys en desús, s'ha convertit en un espai, protegit, singular i de gran bellesa.

 

Parc dels Talls a Vilobí del Penedès

Itinerari circular i familiar - ruta de descoberta

ruta circular pelag vilobi

El mes de juny del 2022 s'ha inaugurat un itinerari circular i familiar que envolta la zona del parc. Es tracta d'una ruta de descoberta des del punt de vista ornitològic, geològic i històric, ja que compta amb senyals amb continguts de suport i codis QR que permeten ampliar la informació a l’usuari i garantir-li, així, una bona experiència.

  • Distància total 3,36 km
  • Durada aproximada 1 h 30 min 53 m
  • Desnivell acumulat 53m
  • Punt de sortida: Carrer Talls, Vilobí del Penedès

fauna pelag gran vilobi

Més informació sobre el Pèlags de Vilobí del Penedès

parc del tall

La zona presenta particularitats geològiques respecte al sector Penedès. Destaca la gran diversitat ornitològica de la zona, on s'hi han enregistrat diferents famílies d’aus entre elles el Duc, en perill d'extinció. Una torre de guaita fa de mirador i des d'ella es pot veure la zona i contemplar l'anada i vinguda de les aus.

El Parc disposa de diferents panells informatius, un per cada pèlag. En ells s'hi explica les seves característiques especifiques. També trobareu panells informatius de la fauna i flora que us podeu trobar. La presència de l’aigua i la diversitat de la fauna i la flora han convertit aquest espai en un punt d’aturada d’aus migratòries.

 

parc del tall

Al Parc dels Talls es pot gaudir de l’excel·lent combinació de natura i cultura, sobretot a l'estiu. La zona del pèlag sec es converteix en un auditori extraordinari que acull cicles de jazz. Però també d'altres tipus de música en viu, així com també recitals de poesia.

A la zona també s'hi organitzen competicions esportives en bicicleta o a peu.

totnens-excursio-parc-talls-pelags-vilobi6

*fotos de Jepot a wikiloc i Parc dels Talls

El Parc permet fer excursions, passejar, anar en bicicleta per les diferents rutes proposades. També s'hi realitzen visites guiades i activitats per a escoles. Consulteu l'ajuntament. Hi trobareu una petita zona de pícnic.

 

Parc dels Talls. Equipaments ambientals

Al nord‐est de l’àmbit s’ha instal·lat un balcó mirador, just a sobre els talls realitzats durant l’extracció dels guixos de la zona. El mirador es situa en un punt elevat i privilegiat que ofereix unes espectaculars vistes del Pèlag Gran de Vilobí i el seu entorn, davant la casa de turisme rural de Cal Bitxac.

Amb la finalitat de potenciar i ordenar l’ús educatiu, científic i lúdic de l’espai, s’ha instal·lat una torre mirador a la franja sud del Pèlag Gran per a l’observació de les aus. Aquest equipament permet l’observació de les aus als aficionats a l’ornitologia sense que aquestes se sentin amenaçades. Ofereix dos nivells d’observació en alçada, amb dos trams d’escala interior de fusta.

totnens-excursio-parc-talls-pelags-vilobi7

 

 

 

 

 

 

 

Save

Save

Save

etiquetes: