1. Home
  2. »
  3. Museu d’Art del Bolet de Montmajor
adreça: Plaça del Mercat,7
adreça:
Montmajor, Berguedà (el)
Club Súper3: No. Nens fins a 7 anys entrada gratuïta
preu activitat: 3€ (consulteu enllaç)
horari: Matins : dimecres, dissabte, diumenges i festius : d'11 a 13h Tarda : dissabte : de 18 a 20h
telèfon: 93 824 60 00 / 630 648 330

 

 

 

El Museu d’Art del Bolet de Montmajor està situat a la plaça del Mercat, centre neuràlgic del municipi. Acull la col·lecció donada per l'artista Josefina Vilajosana. Hi trobareu una magnífica col·lecció de bolets, molt realistes, fets amb fang cuit. Es troben exposats en una única sala d’exposicions a la qual s’accedeix per dos passos de terra de vidre sota del qual hi ha una escenografia representant el sòl del bosc amb bolets.

 

Museu d’Art del Bolet de Montmajor. Què hi trobareu

Museu d’Art del Bolet de Montmajor

veure galeria de fotos

Un museu pioner i únic a nivell de Catalunya i de tot l’Estat espanyol, i molt probablement arreu d’Europa. Fou inaugurat l'any 2003. La façana exterior esquerra es va decorar amb un mural de “trompe d’oeil” que representa un bosc. Penjat hi ha un bolet gegant de ferro que ocupa bona part de l’alçada de l’edifici.

A l’interior hi ha la recepció de visitants, els serveis, una sala en la que es projecta un audiovisual sobre la història de Montmajor i del seu mercat. El museu té una sala única d’exposicions. S'hi accedeix per dos passos de terra de vidre sota del qual hi ha una escenografia representant el sòl del bosc amb bolets.

 

Els bolets del Museu de Montmajor

Museu d’Art del Bolet de Montmajor

  • Els bolets es troben dins de vitrines. Estan ambientats amb molsa, terra i branques, decoració natural que recorda el bosc.
  • La col·lecció està formada per més de mig miler d’exemplars classificats per tipologia. Ordenats per les prop de dues-centes espècies que s’hi troben exposades. Cada vitrina disposa d'un panell informatiu.
  • Totes les peces que s’hi troben exposades han estat realitzades a mà amb fang cuit per Josefina Vilajosana. Es tracta de peces úniques que destaquen pel seu realisme.
  • Cada bolet reprodueix magníficament bé les formes, textura i color amb una fidelitat total i absoluta. L'artista utilitza una tècnica decorativa que fa que els bolets semblin autèntics. Exposats amb elements naturals com terra o branques, imitant a la perfecció la textura pròpia de cada fong.

 

Inventari del Museu d’Art del Bolet de Montmajor

El Museu d’Art del Bolet de Montmajor incorpora 523 figures de bolets.

  • Corresponen a 33 famílies de bolets distintes, a 169 espècies diferents. Trobareu 103 noms populars de les mateixes.
  • Als  plafons explicatius s’exposa el caràcter comestible o no de cadascuna d’ells. N'hi ha un total de 80 bolets comestibles, 24 de tòxics, 6 de tòxics comestibles i 59 d’indiferents.

Més informació

El disseny interior del Museu és obra de Marcel Castella. El mural exterior fou pintat per àngel Gispert. El bolet de ferro fou construït per Jordi Puig. Per a la inauguració del Museu es va fer un gegantó anomenat “Tocat del Bolet”, realitzat per l’escultor de ca l’Escuder del Pujol de Planés.

El Museu d’Art del Bolet de Montmajor és un equipament cultural amb un caràcter eminentment didàctic. La seva voluntat és la de donar a conèixer el món dels bolets i les seves particularitats al visitant. I el fet de resultar interessant tant si aquest és un expert com si es tracta d’un neòfit.

*informació i fotos de l'Ajuntament de Montmajor

 

 

Altres llocs d'interès