Què fem?

Museu de les papallones de Catalunya

  1. Home
  2. »
  3. Museu de les papallones de Catalunya
adreça: Av. Hug Roger III, 22
adreça:
Ribera de Cardós, Pallars Sobirà (el)
telèfon: 655 475 661
correu electrònic: museu@papallones.cat

 

 

 

Al Museu de les Papallones de Catalunya podreu admirar totes les espècies que volen pel país. Descobrireu a fons el seu món, les seves relacions amb l’entorn i tota mena de detalls sobre la seva vida i els seus costums. Fou fundat gràcies al fons científic creat pels entomòlegs Alfons G. Dolsa i Ma. Teresa Albarrán. Durant mes de trenta anys i, amb la finalitat d’estudiar la distribució de les espècies catalanes, van anar recollint exemplars. Va estar ubicat durant molts anys a Pujalt, Sort. Ara, des de finals de juny del 2018, ha obert les seves portes a Ribera de Cardós, ebnun espai més accessible, espaiós i modern.

 

 

Museu de les papallones de Catalunya. Dades

Museu de les papallones de Catalunya

Al Museu es mostra la diversitat d'espècies catalanes, els seus orígens, relacions amb el medi, aspectes de la metamorfosi i biologia complementat amb diverses i interessants exposicions permanent:
Museu de les papallones de Catalunya
  • exposició dedicada a Alfred Russel Wallace (8/01/1823-7/11/1913), geògraf, botànic i naturalista gal·lès. Wallace és conegut sobretot per haver arribat al concepte de selecció natural. Central en la teoria biològica de l’evolució, simultàniament però independentment de Charles Darwin.
  • ós bru del Pirineu. Hi ha un espai permanent dedicat a l’ós. S'hi pot contemplar l’últim ós autòcton caçat al Pirineu de Lleida l’any 1948.
  • La joia del museu: un exemplar únic al món de papallona descoberta l'any 1994 descoberta a Andorra. Es tracta de la Herodes virgaureae pryenaeicola mariateresa. També hi ha el paràsit d'una papallona descoberta a Catalunya als 90.
  • Hi trobareu la papallona més gran del món i també la més petita. També els insectes més grans de Catalunya i Europa.
  • Amb més de 4.400 exemplars exposats, el visitant podrà conèixer no tan sols quines són les espècies catalanes i la seva biologia, sinó també tots els detalls. Sobre el mimetisme, dimorfisme sexual, geogràfic i estacional, relacions amb els altres insectes, simbiosi i adaptacions al medi.
  • Audiovisual. Els dissabtes a la tarda, i amb el mateix preu de l'entrada, es projecta un documental sobre les papallones. És una visió de la vida de la papallona, des de l'ou fins els seu vol i reproducció (durada aproximada d'un 40 minuts).

Museu de les papallones de Catalunya

Recollida d'informació de les papallones per GPS

Museu de les papallones de Catalunya

Alfons G. Dolsa i Ma. Teresa Albarrán van elaborar un sistema de treball amb presa de dades mitjançant les senyals del satèl·lits artificials amb GPS. Crearen un programa informàtic específic. Això els serví per a la manipulació de les dades i la creació automàtica de mapes de distribució.  El resultat es una precisió immillorable. Tot aquest fons científic (mes de 20.000 individus) serveix ara per donar a conèixer a tothom tot el valor i importància dels insectes per a la conservació de la vida al planeta.

Museu de les papallones de Catalunya. Activitats

Museu de les papallones de Catalunya

  • visites guiades
  • caminades i interpretació (a l'estiu, mínim 5 persones)
  • "Ruta de les Papallones" on podem veure-les volar a la majoria, cadascuna a la seva època i lloc. Per donar-ho a conèixer s'han instal.lat panells i faristols amb indicacions de deu especies i indicacions dels habitats, època i planta nutrícia.
  • sala d'audiovisuals
  • activitats pedagògiques
  • sortides escolars al camp
  • concurs fotogràfic
  • itinerari d'interpretació

*consulteu les activitats a la web o per telèfon ja que es poden haver modificat després del canvi d'ubicació.

*Les dades corresponen a la web de l'antic Museu de Pujalt. Ara estan pendent d'actualització per si hi han hagut canvis després de la nova ubicació.

 

 

Altres llocs d'interès

 

 

Save

Save