Què fem?

Ruta del Ferro i del Carbó des de Ripoll

 1. Home
 2. »
 3. Ruta del Ferro i del Carbó des de Ripoll
adreça:
Ripoll, Ripollès (el)

Ruta del Ferro i del Carbó a Ripoll

 

 

 

La Ruta del Ferro i del Carbó ressegueix l'antic traçat del tren que unia Ripoll i les mines d'Ogassa. El total del traçat és de 15 Km i es pot fer en trams o d'una sola tirada. En aquesta ocasió la ruta s'inicia a Ripoll i s'acaba a Sant Joan de les Abadesses pedalant el durant els 9Km que uneixen els dos municipis. Un tram sense dificultat, asfaltat i pràcticament sense desnivell apte per fer-lo a peu o en bicicleta. Durant l'itinerari trobareu zones de descans amb bancs i alguna zona de pícnic. La ruta forma part de les Vies Verdes de Girona.

 

La Ruta del Ferro i del Carbó des de Ripoll fins a Sant Joan de les Abadesses

 • Inici: Ripoll al centre de CAT Can Guetes, Centre d'Acollida Turística de Ripoll.
 • Distància: 18 Km (anada i tornada)
 • Temps: 2h 15′ (amb parades i temps de descans a l'àrea de lleure de Sant Joan de les Abadesses)
 • Itinerari: lineal
 • Dificultat: fàcil

La Ruta del Ferro i del Carbó des de Ripoll

 

 

La Ruta del Ferro i del Carbó. Dades

La ruta es pot fer a peu o en bicicleta. Si no porteu bicicleta a CAT Can Guetes disposen de servei de lloguer. Hi trobareu bicicletes, burricletes (bicicletes elèctriques) i bicicletes per a nens. Si sou de planificar la ruta mireu de fer-ne la reserva abans per evitar trobar-vos sense quan hi aneu. Amb les bicicletes us donaran un cadenat que us permetrà llibertat de moviment durant les parades. Podreu visitar tranquil·lament els diferents municipis i fer turisme.

La Ruta del Ferro i del Carbó des de Ripoll

Els creuaments de la carretera estan molt ben senyalitzats i s'indiquen amb antelació. En tot moment de la ruta anireu trobeu pals indicadors dels quilòmetres, d'aquesta manera sempre sabreu a quina distància us trobeu i quan falta per arribar. El paisatge verd, rodejat de pastures i bosc, on hi pasturen cavalls i forces vaques.

La Ruta del Ferro i del Carbó des de Ripoll

El desnivell entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses és pràcticament inexistent, només un 1%. L'itinerari és solejat, només trobareu ombra en el tram proper a Ripoll.

L'itinerari

La Ruta del Ferro i del Carbó des de Ripoll

 • L'itinerari comença darrera de l'edifici de CAT Can Guetes. El primer tram va paral·lel a la carretera.
 • A poca distància cal creuar la carretera i la ruta segueix per l'interior rodejada de verd i de pastures. El Ter el tindreu al costat del recorregut.
 • A pocs quilòmetres de la sortida de Ripoll trobareu una zona de pícnic i una altra amb elements de gimnàstica. Ambdues al costat de la ruta.

Passeig dels Aurons a Ripoll

 • A l'alçada del Pavelló de l'Avellaneda, just al darrera, surt un sender local que arriba fins el Passeig dels aurons. Un curt itinerari on l'artista Eudald Alabau hi ha instal·lat les seves escultures del projecte de Land art.

La Ruta del Ferro i del Carbó des de Ripoll

 • Aproximadament a la meitat del recorregut, a l'alçada del club de tennis, es pot visitar el Pantà de Cal Gat. Una zona humida on s'hi pot fer observació d'aus. S’ha habilitat una passera i mirador al bosc de ribera, així com diferents plafons informatius sobre la fauna, la vegetació i els valors ecològics de la zona.
 • Des del pantà queden 4 Km fins a Sant Joan de les Abadesses. Abans podeu fer parada al Parc de l'Estació, l'antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. És una bonica àrea de lleure on hi trobareu un bar-restaurant, zona de pícnic, parc infantil, camp de futbol... Disposen de servei de lloguer de bicicletes.
 • Aquí podeu deixar la bicicleta lligada i acostar-vos a peu fins el gorg embruixat de Malatosca.
 • En aquesta ocasió la ruta s'acaba aquí i es torna a Ripoll d'una tirada.

mural eudald alabau ruta del ferro

Mural pintat per l'artista Eudald Alabau (foto).

Si teniu ganes de continuar pedalant podeu seguir fins Ogassa. L'últim tram el desnivell augmenta. Passat Sant Joan de les Abadesses es pot enllaçar amb la Via Verda que va cap a Olot.

 

 

Altres llocs d'interès

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save