Itinerari El Sistema Solar pel GR-5

  1. Home
  2. »
  3. Itinerari El Sistema Solar pel GR-5
fotos de: Facebook Xarxa de Parcs Naturals
adreça: Camí d'Olivella a Plana Novella, km 3,5
adreça:
Olivella Garraf (el)
coordenades: 41.30667921 / 1.83831445

 

 

 

L'excursió seguint l'itinerari El Sistema Solar pel GR-5 és una proposta del Parc Natural del Garraf. El pas del sender de llarg recorregut GR-5 per Garraf i aprofitant les activitats de l'observatori astronòmic del Parc s'ha fet aquest curiós i bonic itinerari. La ruta és pot començar des de Sitges, com des d’Olesa de Bonesvalls. Des de l’òrbita de Neptú us anireu aproximant al Sol, una esfera d’1,40 metres situada dins l’observatori astronòmic, a tocar de Can Grau. I descobrireu els planetes seguint les fites.

 

*Hem marca com a referència del punt d'inici de la ruta l'Observatori Astronòmic. Recordeu que el traçat, de planeta a planeta, va del punt 17 al 16 o del 16 al 17 i passa per l'Observatori.

 

Itinerari El Sistema Solar pel GR-5 al Parc Natural del Garraf

Itinerari El Sistema Solar pel GR-5

  • Distància: 3Km.
  • Edat recomanada: a partir de 4 anys
  • Dificultat: fàcil
  • Tipus sortida: es pot fer guiada dins de les activitats del Parc o lliure
  • La ruta del GR-5 forma part de la ruta dels miradors.

 

Ruta pel Sistema Solar seguint el GR-5

Representació a escala. Al llarg del GR5 al seu pas pel Garraf trobareu una representació a escala dels 8 planetes. 1 mm representen en la realitat 1.000 quilòmetres. És com si haguéssim reduït la Península Ibèrica a 1 mm. Cada passa d’un metre de longitud representa un milió de quilòmetres.

En aquesta escala, caminar a pas normal equival a anar a una velocitat gairebé 5 vegades a la de la llum, impossible segons les lleis de la física. Si voleu simular exactament la velocitat de la llum, cal que aneu a 30 cm/segon. Quan trigareu a travessar tot el sistema solar anant a aquesta velocitat?

 

de fita  fita, de planeta a planeta

Cada planeta està situat damunt una fita de fusta. La dimensió de cadascun d’ells segueix exactament la mateixa escala que s’ha utilitzat per a les distàncies. Els planetes petits i sòlids com la Terra estan representats per petites esferes metàl·liques, mentre que per als planetes gegants i gasosos s’han fet amb esferes de fusta.

En cada fita s’indica la distància en línia recta que separa el planeta representat del Sol, situat a l’observatori. Així doncs, la petita boleta de 13 mm que fa de Terra està situada a 150 metres de l’equipament, ja que en la realitat el nostre planeta fa gairebé 13.000 km de diàmetre i es troba a 150 milions de kilòmetres del Sol real. Neptú, el més allunyat de tots, és una boleta de 5 cm de diàmetre situada a 4,5 km de l’observatori. A la placa informativa de cada fita també hi ha dos codis QR, que un cop escanejats amb el mòbil, donen accés a informació sobre el planeta en particular i a la ruta en general.

 

observatori astronòmic del Garraf

 

 

Itinerari botànic de la Pleta al Parc del Garraf

+ activitats i rutes pel Garraf

 

 

 

 

INSTAGRAM