Què fem?

Itinerari El Sistema Solar pel GR-5

  1. Home
  2. »
  3. Itinerari El Sistema Solar pel GR-5
fotos de: Facebook Xarxa de Parcs Naturals
adreça: Camí d'Olivella a Plana Novella, km 3,5
adreça:
Camí d'Olivella a Plana Novella, km 3,5 - Sitges Garraf (el)
coordenades: 41.30667921 / 1.83831445

 

 

 

L'excursió seguint l'itinerari El Sistema Solar pel GR-5 és una proposta del Parc Natural del Garraf. El pas del sender de llarg recorregut GR-5 per Garraf i aprofitant les activitats de l'observatori astronòmic del Parc s'ha fet aquest curiós i bonic itinerari. La ruta és pot començar des de Sitges, com des d’Olesa de Bonesvalls. Des de l’òrbita de Neptú us anireu aproximant al Sol, una esfera d’1,40 metres situada dins l’observatori astronòmic, a tocar de Can Grau. I descobrireu els planetes seguint les fites.

 

*Hem marca com a referència del punt d'inici de la ruta l'Observatori Astronòmic. Recordeu que el traçat, de planeta a planeta, va del punt 17 al 16 o del 16 al 17 i passa per l'Observatori.

Itinerari El Sistema Solar pel GR-5 al Parc Natural del Garraf

Itinerari El Sistema Solar pel GR-5

  • Distància: 3Km.
  • Edat recomanada: a partir de 4 anys
  • Dificultat: fàcil
  • Tipus sortida: es pot fer guiada dins de les activitats del Parc o lliure
  • La ruta del GR-5 forma part de la ruta dels miradors.

Itinerari El Sistema Solar pel GR-5

 

Ruta pel Sistema Solar seguint el GR-5 amb nens

Itinerari El Sistema Solar pel GR-5

Representació a escala. Al llarg del GR5 al seu pas pel Garraf trobareu una representació a escala dels 8 planetes. 1 mm representen en la realitat 1.000 quilòmetres. És com si haguéssim reduït la Península Ibèrica a 1 mm. Cada passa d’un metre de longitud representa un milió de quilòmetres.

En aquesta escala, caminar a pas normal equival a anar a una velocitat gairebé 5 vegades a la de la llum, impossible segons les lleis de la física. Si voleu simular exactament la velocitat de la llum, cal que aneu a 30 cm/segon. Quan trigareu a travessar tot el sistema solar anant a aquesta velocitat?

 

de fita  fita, de planeta a planeta

Itinerari El Sistema Solar pel GR-5

Cada planeta està situat damunt una fita de fusta. La dimensió de cadascun d’ells segueix exactament la mateixa escala que s’ha utilitzat per a les distàncies. Els planetes petits i sòlids com la Terra estan representats per petites esferes metàl·liques, mentre que per als planetes gegants i gasosos s’han fet amb esferes de fusta.

En cada fita s’indica la distància en línia recta que separa el planeta representat del Sol, situat a l’observatori. Així doncs, la petita boleta de 13 mm que fa de Terra està situada a 150 metres de l’equipament, ja que en la realitat el nostre planeta fa gairebé 13.000 km de diàmetre i es troba a 150 milions de kilòmetres del Sol real. Neptú, el més allunyat de tots, és una boleta de 5 cm de diàmetre situada a 4,5 km de l’observatori. A la placa informativa de cada fita també hi ha dos codis QR, que un cop escanejats amb el mòbil, donen accés a informació sobre el planeta en particular i a la ruta en general.

observatori astronòmic del Garraf

 

Rutes de llegenda i rondalles - Fitxa 9

La sirena de la Falconera

Aquesta ruta té l'inici al mateix centre d'informació del parc a La Pleta però segueix el GR-92

Temps era temps, quan els ocells tenien dents, en una de les coves a la vora del mar d’un penya-segat anomenat Falconera, hi havia amagat un magnífic tresor que era custodiat per una bellíssima sirena i un drac molt ferotge. Un bon dia, un jove pescador de Vilanova
i la Geltrú que passava molt a prop de la roca, va veure la sirena pentinant-se els llargs cabells mentre entonava una bonica cançó.
En veure-la i sentir la seva veu dolça, va quedar-ne profundament enamorat. El tresor no li importava, només volia trobar l’amor. En
veure que era un bon noi i de sentiments nobles, la sirena el va correspondre.
El drac, encès per la ràbia de l’enveja, va donar-li al jove un beuratge mortalment verinós. Però, per fortuna, el pescador era llest i va intuir les intencions de la bèstia, així que va buidar el líquid al mar. D’aleshores ençà, l’aigua que emana de la cova és sempre ben dolça, a
excepció de la nit de Sant Joan, quan es diu que torna a brollar salada en record de l’amor que va unir la sirena i el pescador.

Veure rutes de llegenda i rondalles

 

+ activitats i rutes pel Garraf

rutes de llegenda i rondalles

 

INSTAGRAM