baner cavatast

Què fem?

Itinerari El mas de Barró als Ports

 1. Home
 2. »
 3. Itinerari El mas de Barró als Ports
Font del Paradís
El Mirador
Feixes Tancades
Font del ParadísEl MiradorFeixes Tancades
adreça:
Mas de Barberans Montsià (el)
coordenades: 40.751535 / 0.321205

 

 

 

 

L'itinerari El mas de Barró als Ports és un bonic itinerari senyalitzat d’introducció al Parc Natural dels Ports. Permet, als excursionistes no iniciats entreveure la gran riquesa paisatgística i de flora d’aquest massís. La ruta ofereix una bonica perspectiva des de baix de les Faixes Tancades en una caminada on cingles, pins i alzines comparteixen escenari amb un bé preuat al país: l’aigua. Si es vol, la ruta es pot ampliar fàcilment per visitar la part superior de les Mirandes i la fageda del Retaule.

 

Itinerari El mas de Barró als Ports. Dades i mapa

 • Distància: 8,41 Km
 • Temps: 2:40h
 • Dificultat: Moderat amb algun tram amb pendent
 • Tipus ruta: circular
 • Inici: Àrea de lleure de la Vall

Itinerari El mas de Barró als Ports - mapa

itinerari dins el Parc Natural dels Ports

Itinerari El mas de Barró als Ports. Itinerari

La ruta comença a l’àrea de lleure de la Vall, on s’hi accedeix per la pista que surt 2,5 km després del poble de Mas de Barberans per la carretera TV-3421 amb la indicació “Camí del barranc de la Galera” i “La Vall”. Cal seguir la pista principal, als 6,5 km un senyal desvia cap a l’esquerra per portar a l’àrea de lleure de la Vall.

La ruta del mas del Barró està senyalitzada amb marques vermelles.

Itinerari El mas de Barró als Ports 1

 

Inici de la ruta a mas Barró

 • 0,00 km - Àrea de lleure de la Vall. Seguint per la pista cap al NO es creua el riu del barranc de la Vall. Uns metres més endavant, l’itinerari deixa la pista per un sender que s’enfila cap a l’esquerra (SO). S’inicia l’ascens que és suau però continuat fins la font del Paradís.
 • 3,15 km - Mas del Barró. Antiga construcció derruïda. els bancals han estat colonitzats per pins, estepes i ginebres, fruit de l’abandó que han sofert els conreus de les zones més elevades dels Ports. Es continua pujant per l’esquerra del Mas (O), amb un ascens fort com la part final que ha portat fins aquí.
 • 3,55 km - Mirador. Des d'on podreu gaudir d'unes vistes panoràmiques: les Mirandes, les espectaculars formacions rocalloses de les Faixes Tancades, la Roca Xapada i el Castell de l’Airosa... Més enllà del barranc de la Vall, s’alça la serra del Montsià. Es retorna al camí i es continua pujant (NE). Uns metres més amunt, quan es passa per sota la font cap a la qual es dirigeix la ruta, el terra és més humit. També es pot observar un canvi del sòl amb aparició de terres més ferrosos.
 • 4,04 km - Bifurcació. S’arriba a una bifurcació amb un senyal en una clariana. Per anar a la font, seguint les indicacions. Cal agafar el camí de l’esquerra (NO) cap amunt. Després d’uns metres un altre senyal indica el sender que porta a la font. Si es vol ampliar l’excursió es recomana visitar la part superior de les Mirandes i la fageda del Retaule.

Itinerari El mas de Barró als Ports ´font del Paradís

font del Paradís dins la ruta del mas de Barró

 • 4,36 km - Font del Paradís. La font naix de la roca i vessa les aigües en un abeurador fet amb un tronc buidat de pi. És un racó fresc i florit, raó per la qual devia rebre aquest nom en un país tan sec. Es desfà el camí fins la bifurcació i ara es segueixen les indicacions cap a la Casa Forestal de la Vall. S'hi arriba vorejant la part nord del barranc. Es creua un cop la pista i quan es torna a trobar s’agafa cap a l’esquerra (NE).

Itinerari El mas de Barró als Ports - Casa Forestal de la Vall

Casa forestal de la Vall

 • 6,11 km - Casa forestal de la Vall. Ubicada en un revolt de la pista, va ser construïda per allotjar els talladors de fusta que es feien el s. XX. Es continua per la pista (S) fins que es troben les indicacions per continuar el descens per un sender que va tallant el curs de la pista. El recorregut, sinuós i de descens ràpid.
 • 7,36 km - Es torna a agafar la pista durant 350 m continuant la baixada en direcció SE. Es deixa en un revolt des d’on es tornen a veure les agulles del Racó dels Capellans. Es segueix baixant i en un parell de revolts es torna al punt d’inici.
 • 8,42 km - Àrea de lleure de la Vall. Fi de l’itinerari.

Àrea de lleure de la Vall als Ports

area de lleure la vall als Pports

àrea de lleure de la Vall

En aquesta àrea, que anys enrere havia sigut un viver forestal. Actualment hi trobareu taules de pícnic, font, una bassa i una caseta reconvertida en niu per a ratpenats. També hi ha plafons d’informació de la flora i la fauna de l’entorn i de les rutes.

Des d'aquí podeu fer 3 itineraris senyalitzats:

 • El racó de la cova d'en Marc i Forat de la Vella - fàcil 1,5Km circular.
 • L'Airosa - moderat 2,9Km lineal
 • El mas de Barró - moderat 9,1 Km circular.

 

+ activitats i rutes Montsià

+rutes per les Terres de l'Ebre