Què fem?

Gorg de La Mola de la Riera de Corbera

  1. Home
  2. »
  3. Gorg de La Mola de la Riera de Corbera
adreça:
Carrer Lluís Companys, 22, Sant Andreu de la Barca, Baix Llobregat (el)

 

 

 

En el tram final de la Riera de Corbera a Sant Andreu de la Barca hi trobareu un bonic indret. S'hi combina la roca arenosa vermella, la vegetació de ribera i l'aigua que corre saltant entre les roques o lliscant a peu pla. Els seus punts més singulars són el Gorg de La Mola (Gorg de la Mola d'en Valls), el tram de l'antic aqüeducte i les restes del pou de glaç. Una ruta circular fàcil per fer en família. Es recomana anar-hi després de les pluges per poder-hi trobar força aigua.

 

 

Gorg de La Mola a la Riera de Corbera. Dades i mapa

  • Distància: 4 Km.
  • Desnivell: ± 75 m.
  • Temps:  2 h 30' (amb parades).
  • Dificultat: baixa.
  • Circular: sí. Inici al final del carrer Lluís Companys de Sant Andreu de la Barca.
  • Època: tot l’any.
  • No senyalitzada, tot i que bona part del camí es segueixen marques de PR.

Gorg de La Mola a la Riera de Corbera

veure mapa a wikiloc

Gorg de La Mola a la Riera de Corbera. Itinerari

Gorg de La Mola a la Riera de Corbera

El tram final de la Riera de Corbera és un indret espectacular gràcies a les formes erosionades per l'aigua a la roca d'arenisca vermella. La ruta es pot fer durant tot l'any però si en voleu gaudir el doble cal anar-hi després de les puges. Durant l'itinerari hi predomina el bosc de ribera, ideal per a petits ocells i altres mamífers han trobat un bon lloc per viure.

La riera de Corbera és un dels pocs afluents del Llobregat a la vall baixa amb cabal permanent, fet que explica la presència de rescloses, aqüeductes i fins i tot un pou de glaç. Segurament per això s'hi pot trobar el barb de muntanya o barb de riera, propi de la conca del Besòs. Encara que no se sap com ha arribat fins aquí.

 

Riera de Corbera a Sant Andreu de la Barca

Gorg de La Mola a la Riera de Corbera

Riera de Corbera en el seu tram tranquil

Itinerari comença des del carrer Lluís Companys de Santa Andreu de la Barca. Aquest dóna al camí de Can Palet, a 500 metres de l'estació de tren.

  • Seguir pel camí. Al marge dret hi trobareu antigues feixes de vinya amb petits murs de pedra. A l'esquerre queden els horts i el tram final de la riera. EI camí fa un primer revolt tancat i deixa, a l'esquerra, una barraca de vinya.
  • Poc després surt un camí ben marcat a l'esquerra que baixa cap a la riera. A la cruïlla cal girar primer a l'esquerra. Seguidament s'ha de tombar a la dreta agafant un corriol costerut que baixa, ara sí, a trobar el caminet paral·lel a la riera.

Gorg de La Mola a la Riera de Corbera

pou de glaç / aqüeducte

  • En aquest punt teniu, a mà esquerra, a uns 15 metres, un mirador amb vistes de la riera. Aquí es pot veure un tram de l'antic aqüeducte força ben conservat.
  • Continuar pel camí paral·lel a la riera, tot remuntant-la seguint les marques blanc-grogues del PR. Ara el camí es farà més estret alhora que la riera es va encaixant entre blocs de conglomerat vermell.

Gorg de la Mola d'en VallsGorg de La Mola a la Riera de Corbera

Gorg de La Mola a la Riera de Corbera

gorg de La Mola i tram del recorregut

  • S'arriba a la Mola d'en Valls, on l'aigua s'obre pas entre el rocam creant un estret engorjat amb cascada inclosa.
  • Continuar durant uns minuts fins trobar una senyalització de fusta. Aquesta indica l'opció de creuar la riera i enfilar per una escala de fusta fins la urbanització de Mas d'en Puig.
  • Continuem pel camí paral·lel al riu fins situar-nos sota la urbanització de La Solera. Ara us tocarà resseguir el camí arran d'aigua i creuar-la en diferents ocasions.
  • A continuació ens queda al davant una antiga resclosa, amb una caseta a la dreta. Podreu veure l'antic filtre de decantació de sorres i restes vegetals. Si teniu sort aquí podríeu veure algun barb de muntanya. Per sobre la resclosa, a la nostra dreta, el camí s'eixampla i veiem algun gran àlber, avellaners i, sobretot, plàtans.
  • Remuntar l'ample camí fins arribar a la pista principal i tombar a l' esquerra, tot creuant la riera pel pont de Ca n'Amigó. A partir d'aquí seguir l'ampla pista, en sua baixada. Aquesta es va separant de la riera, entre pins i alzines, fins arribar a la urbanització de Mas d'en Puig. Creuar-la. Seguir pel camí central (no asfaltat) i, uns 100 metres després, agafar un trencall a l'esquerra (PR). Aquest és més estret.

roca de la Mala Dona

Gorg de La Mola a la Riera de Corbera

trams on l'aigua llisca i salta entre les roques

  • Aquest camí, molt agradable, baixa suaument entre pins i alzines, fins que es creuar amb un camí més ample. Agafar-lo direcció l'esquerra cap a la riera i a Sant Andreu de la Barca. Just abans d'iniciar la baixada, trobareu la roca de la Mala Dona. Una excel·lent talaia per contemplar Sant Llorenç de Munt, el castell d'El Papiol i la torre de comunicacions de Collserola. La baixada fa un bon pendent i cal vigilar. A mitja baixada trobareu una desviació, que deixa a mà dreta el PR o camí de la barca,. Cal seguir per l'esquerre.
  • Des d'aquí veureu, just a sota, el pou de glaç i, a l'esquerra, els horts del tram final de la riera de Corbera.
  • Baixar riera avall fins trobar un petit pont que cal creuar. Seguir fins un petit sender que passa arran dels horts a tocar de la via del tren.
  • Remunteu aquest estret camí fins arribar a l'avinguda Francesc Macià, on podem enllaçar fàcilment amb l'estació de tren o qualsevol altre punt de la població.

 

Aquest itinerari s'ha seguit fent la ruta proposada des de l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca (març 2022 enllaç trencat). La ruta està molt ben escrita i detallada a la web de l'ajuntament i nosaltres l'hem reescrit en el nostre format.

 

 

Altres llocs d'interès

 

INSTAGRAM

 

 

etiquetes: