Quaderns d\'estiu Castellnou Edicions

Què fem?

Fortalesa dels Vilars d’Arbeca

  1. Home
  2. »
  3. Fortalesa dels Vilars d’Arbeca
adreça: C/ de Lleida, 32 (Oficina de Turisme)
adreça:
C/ de Lleida, 32 - Arbeca Garrigues (les)

 

 

 

La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca forma un conjunt arqueològic excepcional. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics ibèrics més ben conservats d’Europa, únic en el panorama peninsular i europeu de la Primera Edat del Ferro i la Cultura Ibèrica. El jaciment fou declarat Bé d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1998. Us recomanem passar primer per l'Oficina de Turisme que es troba dins del poble, el jaciment està situat a uns 4 Km d'Arbeca.

 

Fortalesa dels Vilars d'Arbeca

Fortalesa dels Vilars d'Arbeca

La singularitat de la fortalesa rau en el sistema defensiu: la muralla, reforçada per catorze torres; el camp frisó de pedres clavades i un fossat. Però també en el sistema de control de les aigües, que a banda de fer-la encara més inexpugnable gràcies al fossat, permetia tenir accés a l’aigua a través d’un pou cisterna central encara que la fortalesa fos atacada. Tot plegat convertia els Vilars en una fortalesa inexpugnable.

Es va començar a construir a la primera edat del ferro, cap al 775 a.n.E. Els seus fundadors eren els mateixos habitants de la plana, els quals més tard protagonitzarien el procés d’iberització formant el poble ilergeta.

La visita al jaciment

A la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca s’ofereixen visites guiadesvisites lliures i visites concertades.

  • Les visites a la Fortalesa dels Vilars s’inicien a l’Espai Cèsar Martinell, el qual acull l’Oficina de Turisme d’Arbeca i l’Agrobotiga de la Cooperativa Arbequina. A l’Espai Cèsar Martinell s’hi projecta un audiovisual virtual sobre la Fortalesa dels Vilars que ajuda a contextualitzar i entendre el jaciment abans de visitar-lo.
  • Un cop finalitzada la projecció de l’audiovisual cada visitant ha de desplaçar-se en vehicle privat fins al jaciment, a 4 km aproximadament del poble. Un cop a Vilars podreu adquirir les vostres entrades, ja sigui per a realitzar la visita guiada o bé la visita lliure.

Fortalesa dels Vilars d'Arbeca

Bonica foto de la Fortalesa vestida de blanc.

Nit de focs als Vilars

A principis d’agost l’associació d’Amics dels Vilars organitza la Nit del Foc als Vilars, es tracta d’una vetllada màgica en què la Fortalesa dels Vilars s’omple llum, màgia i color. Veure AQUÍ programa 2023. El dissabte 5 d’agost torna una nova edició de la Nit del Foc a la Fortelesa dels Vilars d’Arbeca. Una bona oportunitat per a conèixer els Vilars en una nit màgica que comptarà amb música, espectacles infantils, actuació de grallers, sopar popular, espectacle de foc amb els diables i castells de foc. Entrada 2€.

 

*fotos Instagram Ajuntament d'Arbeca

 

 

Altres llocs d'interès