Què fem?

Conjunt Monumental de Centcelles

  1. Home
  2. »
  3. Conjunt Monumental de Centcelles
adreça:
Afores s/n - Constantí Tarragonès (el)
coordenades: 41.1558466 / 1.2238014

 

 

 

 

El Conjunt Monumental de Centcelles és un magnífic conjunt arquitectònicdatat probablement del segle V. Hi destaca, sobretot, la cúpula, decorada amb un mosaic amb escenes de caça, bíbliques i figures de dubtosa interpretació. No se sap del cert la identitat del personatge que hi ha enterrat, es creu que podria ser l'emperador Constant, un bisbe o algun personatge cristià de l'aristocràcia de la zona.

 

 

Conjunt Monumental de Centcelles

Conjunt Monumental de Centcelles

El conjunt monumental de Centcelles que podem veure avui es va aixecar a principis del segle V dC. Al llarg de la història, ha tingut diversos usos que li han donat l’aspecte actual.

  • A l’edat mitjana, el conjunt es va convertir en l’església del poble de Centcelles, abandonat al segle XIV. Més endavant, es va utilitzar com a ermita dedicada a Sant Bartomeu. Al segle XIX, el monument va passar a mans privades. El nou propietari, Antoni Soler, va transformar el conjunt en una masia i va dividir la sala de la cúpula en tres plantes.
  • L’any 1959, l’Institut Arqueològic Alemany de Madrid va adquirir l’edifici i hi va fer excavacions arqueològiques, a més d’un important treball de restauració i consolidació dels mosaics de la cúpula. L’any 1978, el conjunt va ser cedit al Ministerio de Cultura, i va començar, així, una nova etapa d’obertura del monument al públic.

Conjunt Monumental de Centcelles

Lluny de saber la funció de Centcelles, sí que podem dir que es troba en un lloc estratègic: situada molt a prop de la ciutat de Tàrraco, al costat del riu i al peu de la via que portava cap a l’interior. Consulteu les activitats que hi ha programades.

Conjunt Monumental de Centcelles

  • Podeu comprar l'entrada només al recinte o fer-ho amb un passi conjunt a 29 museus i monuments de Catalunya.
  • Teniu més informació, preu i horaris al MNAT.
  • Totes les fotos les hem tret de Tarragona Turisme.

 

Passi anual a 29 museu i monuments de Catalunya

de Bat a Bat pel Patrimoni cultural de Catalunya

Passi anual per a museus i monuments històrics de Catalunya

Amb el Passi anual per a museus i monuments històrics de Catalunya podreu entrar fins a 29 instal·lacions culturals tantes vegades com vulgueu amb l'entrada de temporada. S'hi inclouen MAC Empúries, MAC Tarragona, Sant Pere de Rodes, Museu d'Art de Girona, Castell de Miravet... i el Conjunt Monumental de Centcelles. Des de les Terres de Ponent fins a les Terres de l'Ebre, i des dels cafès de Girona fins als mercats de Barcelona, endinseu-vos en algunes històries extraordinàries i tresors culturals únics. Menors de 16 anys entrada gratuïta.

Podeu comprar el passi a través de totnens.

 

Altres llocs d'interès