Què fem?

Collbaix, la talaia del Pla del Bages

 1. Home
 2. »
 3. Collbaix, la talaia del Pla del Bages
adreça:
Carrer Collbaix, Sant Joan de Vilatorrada, Bages (el)

 

 

 

Collbaix, la talaia del Pla del Bages és un turó de 543 metres situat entre els municipis de Manresa i Sant Joan de Vilatorrada. La pujada fins al cim es fa per una ruta fàcil i senyalitzada per senders ben marcats i corriols. Una excursió apta per fer-la amb nens tot i algun tram una mica més costerut. El cim, situat en una esplanada, és un bon punt d'observació del Pla del Bages i Montserrat. Als peus del Collbaix hi ha diverses cabanes de pedra seca a la zona dels camps de conreu. També podreu visitar la resta de les tines de pedra. L'excursió està inclosa en la llista dels 100Cims de la FECC i forma part de la llista d'itineraris de l'Anella Verda de Manresa.

 

Collbaix, la talaia del Pla del Bages. Dades i mapa

 • Distància: 6,5 km.
 • Temps: 3 hores, amb parades

Collbaix, l'atalaia del Pla del Bages

Collbaix, un 100Cim per fer amb nens. Itinerari

Collbaix 100Cims

100Cims - 543 m.

Collbaix, l'atalaia del Pla del Bages

Collbaix, l'atalaia del Pla del Bages

S'ha aparcat el cotxe al final del carrer Collbaix de Sant Joan de Vilatorrada. Cal continuar per la pista.
 • En el primer desviament seguir per la dreta, el que baixa direcció al Torrent del Canigó, al costat d'unes torres d'alta tensió. Després de passar-les el camí fa un gir de 180º i puja amb suavitat cap a una esplanada. En la pròxima bifurcació girar a l'esquerre per seguir cap a Collbaix. Aquest sempre estarà visible.

Collbaix, l'atalaia del Pla del Bages

 • Vorejar els camps i les diferents cabanes de pedra seca per enllaçar amb el GR-3 que condueix fins al cim de Collbaix. Seguir les marques blanques i vermelles. Després d'una petita pujada s'arriba a una pista asfaltada. En un pal indicador hi ha la marca del camí cap al cim.

Collbaix, l'atalaia del Pla del Bages

 • Creuar la pista i seguir pel sender que s'endinsa al bosc. Un altre senyal marca el camí a Collbaix per les tines, camí que seguirem. La pujada es costeruda, però es pot seguir tot xino-xano. Alguns trams del camí semblen una torrentada, però es pot anar seguint.
 • Es va guanyant alçada fins a arribar a les tines de pedra.

El cim del Collbaix

Collbaix, l'atalaia del Pla del Bages

Collbaix, l'atalaia del Pla del Bages

 • Continuar pujant fins a dalt. Al cim les vistes són panoràmiques sobre el Pla de Bages i la Muntanya de Montserrat al fons. El cim és una gran esplanada. Cal vigilar ja que acaba amb un penya-segat. A dalt hi trobareu la bandera, una taula d'orientació i un panell informatiu.
 • La baixada es pot fer pel mateix camí o fer la ruta circular baixant pel camí del Congost. En aquesta ocasió s'ha optat per allargar la ruta i fer-la circular. A dalt l'esplanada en un pal indicatiu trobareu el camí del GR, baixar pel de l'esquerra direcció al Congost.

Collbaix, l'atalaia del Pla del Bages

 • En el camí de baixada hi ha trams més pedregosos. Continuar fins a arribar a un punt on es fa un gir de 180° tot canviant de direcció d'oest a est. A la bifurcació trobareu el pal indicador que assenyala el camí cap al Congost.

Collbaix, l'atalaia del Pla del Bages

Cabanes de pedra seca a la zona dels camps

 • El sender desemboca a una pista paral·lela a la C-25 on cal girar a l'esquerre per tornar al poble. Després de passar el Celler del Molí girar a l'esquerre per la pista de terra.
 • En la primera bifurcació cal seguir per la dreta i una mica més enllà seguir novament per la dreta. Al davant trobareu dos senders, seguir per l'esquerre. Seguir fins a passar els camps i arribar on s'ha deixat el cotxe.

 

Altres llocs d'interès

 

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save