1. Home
  2. »
  3. Centre d’Interpretació Dinosaures de Fumanya
adreça:
Fígols,, 08698 Berguedà (el)
coordenades: 42.17888 / 1.79472
telèfon: 938 249 025
correu electrònic: m.cercs@diba.cat

 

 

 

La museïtzació del Centre d'Interpretació Dinosaures de Fumanya suposa l’última fase del projecte estrella del Consorci Ruta Minera. El museu sorgeix al voltant de l’explotació de la mina a cel obert de Fumanya, dins el terme municipal de Fígols. L'activitat  es va dur a terme entre 1975 i 1986 i va deixar al descobert un impressionant jaciment paleontològic amb més de 3.500 empremtes de dinosaures. Unes petjades de més de 65 milions d’anys de finals del Cretaci que el fan dels més importants al món. La visita és del tot recomanable per fer-la amb nens. Podreu veure petjades, fòssils, audiovisuals i elements perquè el visitant pugui interactuar.

 

Centre d'Interpretació Dinosaures de Fumanya. Dinosaure i carbó

Centre d'Interpretació Dinosaures de Fumaya

La relació entre els dinosaures i el carbó és directa. Ambos van desaparèixer fa 65 milions d’anys, a finals del Cretaci. Període en que es va formar el lignit i en el qual la formació geomorfològica dels Pirineus verticalitza el que havia estat una plana fluvial. Aquesta és l’extraordinària relació entre geologia, mineria i paleontologia. :Es a dir una extraordinària relació entre els Pirineus, els dinosaures i el carbó.

El jaciment de Fumanya, al terme municipal de Fígols, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2014. Forma part de la candidatura que aspira a ser patrimoni natural de la Humanitat de la UNESCO, conjuntament amb altres jaciments d’icnites de la península ibèrica.

 

Centre d'Interpretació Dinosaures de Fumaya

El Centre (informació treta del diari R7)

  • Recorregut cronològic. Des del descobriment de les petjades a l'aprofundiment en l'hàbitat dels dinosaures i la seva extinció.
  • Plafons explicatius. Elements audiovisuals, a més d'espais on el visitant pot interactuar amb el material presentat. Com per exemple en el cas del fòssil del fèmur del tiranosaure o del niu d'ous.
  • Projecció: En la part inferior de l'edifici hi ha una sala amb projecció del documental cedit per National Geographic. També hi ha una sala de treball dedicada als més petits.
  • L'exposició relaciona tres grans aspectes del jaciment: la geologia, la paleontologia i la mineria. La geologia explica per què avui dia veiem les petjades en posició gairebé vertical; la paleontologia corrobora l'existència dels dinosaures a la zona; i la mineria reflecteix el treball d'explotació que s'ha fet per arribar a l'estrat dels dinosaures.

Les icnites (petjades) de Fumanya van ser descobertes durant la primavera de 1985 pels naturalistes Lluís Viladrich i Montserrat Gorchs, del col·lectiu Berguedà de Ciències Naturals, quan observaven les mines a cel obert.

 

La importància de Fumanya. Un jaciment únic al món

Destaquen les 3.500 petjades fòssils de dinosaures, més de 40 rastres, 114 fòssils. Fòssils d'animals com dinosaures, cocodrils, tortugues i restes de fauna marina. També hi ha fòssils vegetals 70 fulles de palmeres, 120 restes de troncs. I 30 nivells amb restes de closques i ous de dinosaure i pell fossilitzada del tiranosaure, descoberta al 2015.

Fumanya és l'únic centre de l'Estat Espanyol ubicat dins del jaciment.

 

Ruta minera. Una marca turística i patrimonial.

El terme Ruta Minera és la marca de l’aposta dels pobles de Cercs, Fígols, Guardiola i Vallcebre pel futur del territori, per posicionar-se en un món nou d’intel·ligència, oci i comunicació.

 

 

Altres llocs d'interès

Parc Natural Cadí-Moixeró

El Berguedà amb nens

Catalunya central amb nens

 

 

Save

Save

Save

etiquetes: