baner tram baix

Què fem?

Centre d’Interpretació Dinosaures de Fumanya

 1. Home
 2. »
 3. Centre d’Interpretació Dinosaures de Fumanya
adreça:
Fígols - Berguedà, 08698 Berguedà (el)
coordenades: 42.17888 / 1.79472

 

 

 

La museïtzació del Centre d'Interpretació Dinosaures de Fumanya suposa l’última fase del projecte estrella del Consorci Ruta Minera. El museu sorgeix al voltant de l’explotació de la mina a cel obert de Fumanya, dins el terme municipal de Fígols. L'activitat  es va dur a terme entre 1975 i 1986 i va deixar al descobert un impressionant jaciment paleontològic amb més de 3.500 empremtes de dinosaures. Unes petjades de més de 65 milions d’anys de finals del Cretaci que el fan dels més importants al món. La visita és del tot recomanable per fer-la amb nens. Podreu veure petjades, fòssils, audiovisuals i elements perquè el visitant pugui interactuar. A l'estiu es fan tallers de rastres de dinosaures per a famílies.

 

Centre d'Interpretació Dinosaures de Fumanya. Dinosaure i carbó

Centre d'Interpretació Dinosaures de Fumaya

La relació entre els dinosaures i el carbó és directa. Ambos van desaparèixer fa 65 milions d’anys, a finals del Cretaci. Període en que es va formar el lignit i en el qual la formació geomorfològica dels Pirineus verticalitza el que havia estat una plana fluvial. Aquesta és l’extraordinària relació entre geologia, mineria i paleontologia. És a dir una extraordinària relació entre els Pirineus, els dinosaures i el carbó.

Centre d'Interpretació Dinosaures de Fumanya

El jaciment de Fumanya, al terme municipal de Fígols, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2014. Forma part de la candidatura que aspira a ser patrimoni natural de la Humanitat de la UNESCO, conjuntament amb altres jaciments d’icnites de la península ibèrica.

 

Centre d'Interpretació Dinosaures de Fumaya

El Centre (informació treta del diari R7)

 • Recorregut cronològic. Des del descobriment de les petjades a l'aprofundiment en l'hàbitat dels dinosaures i la seva extinció.
 • Plafons explicatius. Elements audiovisuals, a més d'espais on el visitant pot interactuar amb el material presentat. Com per exemple en el cas del fòssil del fèmur del tiranosaure o del niu d'ous.
 • Projecció: En la part inferior de l'edifici hi ha una sala amb projecció del documental cedit per National Geographic. També hi ha una sala de treball dedicada als més petits.
 • L'exposició relaciona tres grans aspectes del jaciment: la geologia, la paleontologia i la mineria. La geologia explica per què avui dia veiem les petjades en posició gairebé vertical; la paleontologia corrobora l'existència dels dinosaures a la zona; i la mineria reflecteix el treball d'explotació que s'ha fet per arribar a l'estrat dels dinosaures.

Les icnites (petjades) de Fumanya van ser descobertes durant la primavera de 1985 pels naturalistes Lluís Viladrich i Montserrat Gorchs, del col·lectiu Berguedà de Ciències Naturals, quan observaven les mines a cel obert.

 

La importància de Fumanya. Un jaciment únic al món

Centre d'Interpretació Dinosaures de Fumaya

Destaquen les 3.500 petjades fòssils de dinosaures, més de 40 rastres, 114 fòssils. Fòssils d'animals com dinosaures, cocodrils, tortugues i restes de fauna marina. També hi ha fòssils vegetals 70 fulles de palmeres, 120 restes de troncs. I 30 nivells amb restes de closques i ous de dinosaure i pell fossilitzada del tiranosaure, descoberta al 2015.

Fumanya és l'únic centre de l'Estat Espanyol ubicat dins del jaciment. Taller de rastres de dinosaures

 

Tallers de reconeixement de rastres de dinosaures per a famílies de Fumanya

Taller familiar de reconeixement de rastres de dinosaures de Fumanya

Aquest taller es realitza els mesos d'estiu. Cal fer reserva. El preu del taller inclou l'entrada a la zona de Fumanya. Una activitat per gaudir amb família de la natura i els secrets que s'amaguen al bosc amb Salvador Puigmartí de Cuiol Nature. Descobrirem la fauna a través dels seus rastres i aprendrem a fer servir claus d'identificació per reconeixe'ls. Compararem els rastres dels dinosaures de Fumanya de fa 66 mil·lions d'anys. (+info)

També es fan activitats i visites guiades per a escoles.

Dinosaures dels Pirineus - Parc del Cretaci

El Parc Cretaci és un projecte de desenvolupament local a partir del patrimoni integral de la Conca Dellà. Així doncs, el Parc Cretaci permet a tothom que arriba fins aquesta àrea de la comarca lleidatana del Pallars Jussà, poder descobrir aquest territori en els seus diferents àmbits temàtics: jaciments paleontològics, restes arqueològiques, edificis historicoartístics i el mateix entorn natural que el composa.

 • Museu de la Conca Dellà - Isona
 • Dinosfera - Coll de Nargó
 • Museu de l'Institut de Paleontologia Miquel Crusafont - Sabadell
 • Epicentre - Tremp
 • Dinosaures de Fumanya - Fígols
 • Centre de dinamització de Tartareu - Tartareu
 • Centre d'Interpretacio del Montsenc de Meià - Vilanova de Meià

 

 

 

Save

Save

Save

etiquetes: