Què fem?

Tron de l’Espasa, l’Excalibur catalana

 1. Home
 2. »
 3. Tron de l’Espasa, l’Excalibur catalana
Espasa antiga
Espasa 2022
Espasa antigaEspasa 2022
adreça:
Collbató, Baix Llobregat (el)
coordenades: 41.572941 / 1.829290 (pàrquing de dalt)

 

 

 

L'excursió al Tron de l'Espasa a la Muntanya de Montserrat és converteix en una aventura per als nens. La sortida té l'al·licient, sempre engrescador, d'arribar fins el turó on hi ha l'Espasa i mirar d'arrencar-la de la roca. Es tracta d'una excursió apte per a nens que estiguin acostumats a caminar. O, com és el cas, de més petits, que pugen carregats en una motxilla de porteig els trams més complicats. A la recerca de l'excalibur catalana!

La sortida comença des del mateix pàrquing superior de les Coves de Salnitre, a Collbató al Baix Llobregat. Una ruta poc coneguda que us permetrà descobrir racons bonics del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

 

ruta Xtreme - té alguns trams complicats i un tram equipat per anar amb nens petits i no acostumats a caminar.

*ATENCIÓ el tron torna a tenir espasa des del 13 d'octubre del 2022. Una espasa més petita però espasa!

 

Tron de l'Espasa a la Muntanya de Montserrat. Dades i mapa

Dificultat: moderada (tenint present el tram equipat)

Tron de l'Espasa a la Muntanya de Montserrat

veure ruta a wikiloc

 Tron de l'Espasa a la Muntanya de Montserrat

 

Tron de l'Espasa a la Muntanya de Montserrat. Itinerari

Hi ha diferents accessos per acostar-se al turó del Tron de l'Espasa al estar a prop del GR5 i GR172 que van de Collbató fins el mateix Monestir de Montserrat. La ruta per arribar fins l'anomenada Excalibur catalana s'inicia des del mateix aparcament superior de les Coves de Salnitre. Heu de tenir present que a l'aparcament hi ha una barrera d'accés que es tanca a mitja tarda.

 • La ruta comença pujant les escales i seguint el cartell direcció a les Coves de Salnitre. Continuar el camí direcció a les coves.

Tron de l'Espasa a la Muntanya de Montserrat

 • En el punt de la foto cal desviar-se i deixar el camí de les coves per seguir pel GR. Aquest primer tram, el Camí de les Feixades, recorre la part sud de la muntanya. Es fa de manera força còmode. En ocasions el sender s'arrapa a la paret i es fa més estret.
 • En aquesta part del recorregut és on podreu trobar una mica d'ombra. Recordeu portar aigua sobretot si feu la ruta en època de calor.
 • Es deixa enrere el canal del Pas de la Barra que dóna accés al Serrat de les Garrigoses.
 • Continuar fins arribar a l'extrem més oriental del sender. Aquí les vistes són esplèndides: la Mola, el Puig Ventós, Sant Salvador de les Espases...
 • Seguir fins arribar a l'encreuament de camins. Ara deixarem la ruta més planera i horitzontal per començar a pujar. En aquest punt s'ajunta el GR6 que ve d'Olesa de Montserrat.
 • En aquest tram de la pujada hi ha zones de camí estret sobre el penya-segat i cal tenir precaució.
 • Anar seguint sempre les marques del GR i les fletxes grogues.

Tron de l'Espasa a la Muntanya de Montserrat

camí cap a a la Fita per trobar l'Excalibur catalana

 • En el punt de la foto cal desviar-se i deixar el GR. Seguir el sender que es dibuixa pel pas de la gent entremig dels matolls.
 • Uns metres més enllà ja es veu La Fita, el primer objectiu. S'alça a 635m i està coronada per un pal metàl·lic. Les vistes tornen a ser magnífiques direcció els Pirineus, la Serra d'Obac i la Santa Cova.

Tron de l'Espasa a la Muntanya de Montserrat

 • En la baixada de La Fita trobareu un terreny pedregós on cal vigilar amb les relliscades. Ara s'ha de fer el tram més complicat, creuar una aresta, i en ocasions haureu d'agafar-vos a les roques per seguir. Les dificultats acaben al baixar-la (la tornada és més fàcil de fer). reprenem el sender que està ben assenyalat amb algunes fites. En aquest tram trobareu un cartell d'avís que indica la presència d'abelles.
 • Seguir pujant direcció al Turó del Tron de l'Espasa (658m).
 • El següent pas, una mica complicat però curt, d'un parell de metres, és el del pas equipat amb un cable. Un cop a dalt el terreny és més senzill de transitar fins arribar al Tron de l'espasa. Cal vigilar, però, en tot moment.

Tron de l'Espasa a la Muntanya de Montserrat

Tron de l'espasa

octubre 2022 - espasa més petita

 • Un cop a dalt cal mirar de treure l'Espasa de la roca, tal com mana la tradició.
 • En aquesta ocasió es torna pel mateix camí.

 

La llegenda de l'espasa d'Otger Cataló

L'Otger Cataló (o Catalon) o Pare de la Pàtria, és un personatge de llegenda que amb els Nou Barons de la Fama hauria conquerit Catalunya als sarraïns. Segons algunes llegendes del passat, el nom de Catalunya hauria derivat del seu cognom.

Diu la llegenda que un dia Otger va sortir a caçar senglars quan li va aparèixer un de sobte. No va tenir temps d'agafar la llança i amb l'espasa que duia a la mà va provar de matar-lo. L'animal que es va moure amb rapidesa va esquivar el cop. i l'espasa, amb la força del cavaller es va clavar a la roca. Va necessitar 6 dies per treure-la. Des des de Dijous Gras fins Dimecres de Cendra, sis dies en el que Otger va prohibir la caça en el seu territori. Una llegenda i una iniciativa que permet dir que tenim una Excalibur catalana!

 

*ATENCIÓ a data octubre del 2022 ens han informat que l'Espasa, més petita, torna a estar al seu lloc.