Què fem?

Sant Salvador de les Espases des del Balneari de la Puda

 1. Home
 2. »
 3. Sant Salvador de les Espases des del Balneari de la Puda
adreça:
Esparreguera, Baix Llobregat (el)
coordenades: 41.570839 / 1.875553 (Balneari de la Puda de Montserrat)

 

 

 

Excursió amb nens fins la capella de  Sant Salvador de les Espases des del Balneari de la Puda. Situada sobre el congost de Cairat, a l'esquerra del Llobregat. Està documentada des del S. XIV i va ser construïda sobre una impressionant aresta de la muntanya. La capella pertany al municipi d'Esparreguera i està a tocar dels termes municipals d'Olesa de Montserrat i Vacarisses. Des de qualsevol d’aquest municipis es pot accedir al cim, en recorreguts de dificultat baixa i accessibles per a tothom. L'excursió comença des del Balneari de la Puda i s'enfila muntanya amunt fins els 413 m on es troba la capella i s'allarga fins les Roques de l'Afrau. Ruta fàcil, malgrat el desnivell, i es pot fer amb nens.

Un cop a dalt les vistes sobre el massis de Montserrat i la singularitat de l'entorn impressionen. A l'annex de la capella hi ha un petit menjador amb llar de foc per fer-vos el menjar. Podeu continuar l'excursió fins arribar al punt més alt de les Roques de l'Afrau. La capella ha estat declarada Bé Cultural d'Interès Nacional

 

Sant Salvador de les Espases des del Balneari de la Puda. dades i mapa

Sant Salvador de les Espases des del Balneari de la Puda

La pujada fins la capella de Sant Salvador es pot fer per molts camins. En aquesta ocasió ´es comença des de les runes del Balneari de la Puda de Montserrat.

 

Sant Salvador de les Espases des del Balneari de la Puda. Itinerari

Un cop deixat el cotxe al Balneari de la Puda cal agafar el sender que hi ha a la dreta, marcat amb un cartell groc, abans d'arribar a les runes del balneari. Es passa per sobre d’un túnel de l’antic carrilet i, després, el camí descendeix fins al torrent de l’Afrau

 • El sender està ben marcat. Per facilitar l'accés en alguns punt hi trobareu escales amb troncs de fusta. Es creua el torrent en diferents ocasions. Gairebé mai porta aigua, només després de pluges.
 • El sender continua i passa a tocar d eles roques conegudes com Espases de Baix. Si us fixeu semblen els dits d'una mà que intenta sortir del terra.

Sant Salvador de les Espases des del Balneari de la Puda

 • Continuar fins arribar a la part superior del barranc. En aquest punt es té la sensació de tenir a la capella a tocar.El camí, però gira cap a l'esquerre. En ziga-zaga anirem fent pujada per un sender força pedregós i rodejat de matolls.
 • A poc a poc es va superant el desnivell. En aquest punt el camí pot complicar-se una mica per als més petits. Hi ha molta pedra solta que pot dificultar el pas.

Sant Salvador de les Espases des del Balneari de la Puda

 • Seguir fins trobar un petit oratori excavat a la roca dedicat a la Verge de Montserrat. El camí continua per sobre de la cova fins l'ermita.
 • L'Associació d'Amics de Sant Salvador s'encarrega del manteniment de i custòdia de l'ermita. La capella es pot visitar els dijous i diumenges. A l'edifici del costat de la capella hi ha un menjador amb llar de foc, on s'hi pot cuinar.

Sant Salvador de les Espases des del Balneari de la Puda

 • L'edifici annex a l'ermita, porta de l'esquerre, on hi ha la xemeneia, trobareu una porta que dóna accés a la part superior de Sant Salvador de les Espases.

Sant Salvador de les Espases des del Balneari de la Puda

 • Ja heu fet el cim 413m.

 

 

Caminada fins el Coll del Bram i les Roques de l'Afrau.

Sant Salvador de les Espases des del Balneari de la Puda

vistes de Sant Salvador camí de les Roques de l'Afrau

Si teniu més ganes de caminar una mica més podeu continuar l'excursió fins el punt més alt de les Roques de l'Afrau. A poc a poc aneu deixat enrere la capella de Sant Salvador

 • Cal ascendir per la part del darrera de l'ermita, seguint un sender pel cordal que us durà fins el Coll del Bram.
 • Un cop deixeu el petit pujol on s'assenta l'ermita la zona es torna més ombrívola. El tram està ben arreglat i alguns trams també tenen escales.

roques de l'afrau

Roques de l'Afrau

 • S'arriba al Coll del Bram, on conflueixen diferents camins als peus de les Roques de l'Afrau. En aquesta ocasió s'agafa el sender de la dreta que ascendeix en diagonal fins la part del darrera de la muntanya. En un petit coll trobareu la imatge d'un sant en un retaule metàl·lic.
 • Des d'aquest punt només podeu seguir el sender, entremig de matolls espinosos, fins arribar al punt més alt de les Roques de l'Afrau. El camí és senzill per als nens però cal vigilar perquè més enllà de les roques hi ha el penya-segat.
 • Unes vistes magnífiques del Puig Cendrós, Sant Salvador de les Espases i el massis de Montserrat.
 • La tornada es fa pel mateix camí.

 

 

Altres llocs d'interès

+activitats i rutes al Baix Llobregat

+100Cims amb nens

 

 

 

 

Save

Save