Què fem?

Aiguamolls de Rufea de Lleida

  1. Home
  2. »
  3. Aiguamolls de Rufea de Lleida
adreça:
Lleida Segrià (el)

 

 

 

Els Aiguamolls de Rufea de Lleida són un espai de llacunes fluvials, prats humits i bosc de ribera que es troba en el mateix terme municipal de la capital del Segrià. Els aiguamolls són artificials. Són basses restaurades per la Paeria en una zona degradada per una antiga activitat extractiv. Es van restaurar l’any 2007 per recuperar el paisatge i les comunitats naturals pròpies de la zona. Ocupen una superfície de 26,93 Ha. Els aiguamolls formen part del camí del riu que, en recórrer l'horta de Lleida. Enllaça un conjunt d'espais de valor natural i humà (Granyena, la Mitjana, el tram urbà del riu, Rufea, Butsènit), articulats al voltant de l'aigua. Formant un corredor ecològic  més important de Ponent, el riu Segre.

 

Aiguamolls de Rufea de Lleida. Dades

Aiguamolls Rufea a Lleida

Passera flotant per creuar els aiguamolls

Aiguamolls Rufea a Lleida

Aiguamolls Rufea a Lleida

Quan plou molt la zona s'inunda facilitant el creixement de vegetació com ara el canyís,els joncs, els àlbers, freixes, salzes i tota una extensa vegetació de ribera. Un entorn aquàtic i ric que atrau ànecs, bernats pescaire, corbs marins, blauets, cigonyes, martinets i rapinyaires que conviuen al costat dels cultius i espais agrícoles de la zona. Els camins i l’observatori permeten veure ocells amb facilitat.

Aiguamolls Rufea a Lleida

Bassa dels amfibis a tocar de mirador

L’accés principal als aiguamolls es realitza a través del camí natural del riu, on es disposa d’una àrea de lleure que potencia la recuperació d’aquest espai també des d’una perspectiva social i cultural. Periòdicament s’hi realitzen rutes guiades interpretades.

Com accedir-hi

Els aiguamolls de Rufea estan situats prop de l’ermita de Butsènit, a mig camí entre la Mitjana i l’embassament d’Utxesa. S’hi pot arribar caminant o en bicicleta des de la mateixa ciutat de Lleida. Té un recorregut d’uns quatre quilòmetres, comença en l'encreuament entre el Gran Passeig de Ronda i el carrer Ton Sirera, a l’extrem sud de la ciutat. També s’hi arriba en cotxe des de la N-II en sentit sud-oest.

 

*fotos Territoris.cat

 

Altres llocs d'interès

Parc del riu a Corbins
Rutes en família: el Camí Natural d’Utxesa

El Segrià amb nens

Terres de Ponent amb nens