Ruta de les Gesses a la Vall de Llobregós

  1. Home
  2. »
  3. Ruta de les Gesses a la Vall de Llobregós
adreça:
Biosca Segarra (la)

 

 

 

L'excursió és és un itinerari circular que recorre per l’Espai d’Interès Natural de la Vall del Riu Llobregós.  Un indret singular d'enorme interès botànic on es poden localitzar plantes protegides i gairebé úniques d'Europa. La ruta no presenta dificultats excessives però el seu llarg recorregut, de 13 Km, no la fa aconsellable per a nens molt petits. La ruta de les Gesses a la Vall de Llobregós es caracteritza, també, pel tipus de terreny que s'hi ha format, les Gesses o muntanyes de guix. La Vall del Llobregós es troba situada entre quatre comarques:  L’Anoia, el Solsonès, la Segarra i la Noguera. L'itinerari es troba dins el municipi de Biosca a la comarca de la Segarra.

 

Ruta de les Gesses a la Vall de Llobregós

 

Ruta de les Gesses a la Vall de Llobregós. Dades i mapa

  • Distancia: 13.0 Km (circular)
  • Desnivell: 250 m
  • Durada: 4 hores
  • Dificultat: Baixa
  • Edat aconsellable: Nens acostumats a caminar (a partir de 6/7 anys)
  • Època: tot l’any, tot i que quan aquest paisatge ofereix el seu millor aspecte és a la primavera (en funció, una mica, de les pluges)
  • Inici: Mas del Sot

Ruta de les Gesses a la Vall de Llobregós

veure mapa a wikiloc

 

Ruta de les Gesses. Itinerari

Itinerari circular per l’Espai d’Interès Natural de la Vall del Riu Llobregós amb inici i arribada al Mas del Sot. L'itinerari permet descobrir les muntanyes del guix, vestides de plantes protegides i gairebé úniques a Europa. La ruta comença al Mas del Sot, hi trobareu panells explicatius (prop de la carretera C451 o C75. Trencant a l’esquerra entre els kilòmetres 26 i 27, passat el pont del Llobregós en direcció a Biosca). L'itinerari està senyalitzat amb cartells i pals verticals (alguns mig esborrats, per això s'aconsella anar-hi amb track i/o mapa).

 Ruta de les Gesses a la Vall de Llobregós

font de Xaparretes i font dels Camats

La font dels Camats

De baixada i després de fer el tram del bosquet espès us trobareu unes basses d'aigua. Resseguint la procedència de l'aigua, a uns 80 metres, s'arriba a la font dels Camats. La font està protegida per una taulada en forma de tortuga. Retornar a la pista principal i seguir direcció llevant fins a les Torres del Riu i d'aquí al punt d'inici de la ruta.

 

L'apunt del biòleg. La riquesa botànica de la ruta de les Gesses

Ruta de les Gesses a la Vall de Llobregós

Ruta amb un paisatge diferent i amb un interès botànic molt destacat. Aquesta és una ruta per l’E.I.N Llobregós, una de les zones guixenques característiques de la Depressió Central catalana més ben conservades del país (i una de les més orientals de la Vall de l’Ebre). Un entorn geològic singular que té, també, una vegetació pròpia: les timonedes gipsícoles. Formacions baixes i esclarissades dominades per la presència de trincola (Gypsophila struthium) i d'altres espècies adaptades a viure en un sòl amb elevades concentracions de calci i de sulfats, com el ruac (Ononis tridentata) o, més localment, l’heliantem esquamós (Helianthemum squatamtum) i el morritort guixenc (Lepidium subulatum).

 

Altres llocs d'interès

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save