Activitats estiu

Què fem?

Parc de la Ciutadella a Barcelona

  1. Home
  2. »
  3. Parc de la Ciutadella a Barcelona
Mamut del Parc de la Ciutadella
Mamut del Parc de la Ciutadella
adreça: Passeig de Picasso, 21. Hi ha diferents accessos al Parc.
adreça:
Passeig de Picasso, 21, Barcelonès (el)
horari: de 10 a 22:30 (accés lliure)

 

 

 

El Parc de la Ciutadella de Barcelona va ser el primer parc dissenyat específicament com a parc públic. Va ser construït cap al final del segle XIX. És un espai utilitzat per a tota mena d’activitats lúdiques i culturals. Es troba al barri de Ciutat Vella, al districte de Ribera. Disposa de deu accessos i té una extensió de 17,42 hectàrees. Si es compte el Zoo de Barcelona la seva superfície arriba a les  31ha. És el parc urbà més gran de Barcelona després del de Montjuïc. Té més de cent espècies vegetals, amb molts arbres centenaris i conjunts escultòrics d’interès. El 1951 va ser declarat monument històric-artístic i figura en el registre de Béns Culturals d'Interès Nacional.

 

Parc de la Ciutadella a Barcelona. Dades i mapa

Parc de la Ciutadella a Barcelona

Plànol del parc

 

La visita al Parc

Entre els símbols que defineixen el parc, segurament, el mamut és el més atractiu per als nens. I ja si sou de Barcelona o com si hi aneu a visitar-la el Parc de la Ciutadella és un dels llocs a anar-hi de visita.

Va ser un dels primers parcs públics de la ciutat i fou inaugurat l'any 1881. Va acollir l'Exposició Universal de Barcelona el 1888. De l'Exposició se'n conserva el Castell dels Dragons, edifici modernista on està ubicat el Laboratori de Natura.

La seva extensió i la diversitat de zones fa que sigui molt concorregut per tot tipus de visitants. Hi podeu trobar gent passejant, llegint en qualsevol bonic racó, famílies de visita, gent corrent, turistes... El parc Zoologic està al costat.

La cascada del Parc de la Ciutadella

La cascada, amb els seu salt d'aigua, és el punt neuràlgic del parc. Disposa d'escales situades a banda i banda del salt, des de dalt es pot veure el parc des d'una altra perspectiva. La cascada és punt de trobada però també de partida per recorre els camins i zones de la Ciutadella. En l'esplanada que hi ha a sota es troba la glorieta, on s'hi pot veure músics o gent ballant swing els diumenges. Aquí trobareu un bar amb terrassa i uns lavabos.

  • Les escultures formen part, també, dels encants del part. Les trobareu repartides al llarg de tota la seva extensió i n'hi ha de tan populars com el mamut o la Dama del Paraigua. El mamut és lloc de parada quasi obligada per fer la foto. Aquest enorme mamífer de pedra va ser està situat entre la cascada i el llac.
  • La zona del llac també és força concorreguda. Disposa d'un servei de lloguer de barques per poder donar una volta. Hi trobareu ànecs i tortugues. I les cotorres que no paren de passar i cridar en tot moment.
  • Si voleu també es pot visitar en bicicleta.
  • Els gossos hi poden entrar però han d'anar lligats. Hi ha una àrea especial per a ells.
  • Al llarg de l'any el recinte del Parc acull diferents esdeveniments i activitats.

 

 

 

Les zones infantils del Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella a Barcelona

Parc de la Ciutadella a Barcelona

En tot el recinte del parc hi ha distribuïts diferents zones infantils amb gronxadors. En un d'ells hi trobareu una zona de pícnic amb taules i bancs de fusta. També trobareu taules de ping-pong i una mini pista de bàsquet. El parc que hi ha al costat de la Parròquia Castrense hi ha instal·lat l'Espai Lúdic Ambiental per a Famílies, LaLudo. Un espai pensat per a que els nens de 0 a 5 anys puguin jugar amb tot tipus de materials reciclats. A la LaLudo s'organitzen activitats per a nens.

 

La vegetació del Parc

Té més de cent espècies vegetals, bonics parterres de gespa i flors.

Hi ha diversos exemplars inclosos en el Catàleg d’arbres d’interès local de Barcelona: una acàcia de Constantinoble (Albizia julibrissin), un taronger de Luisiana (Maclura pomifera), un pi australià (Casuarina cunninghamiana) i un exemplar de Quercus polymorpha, plantats a finals del segle XIX, i els xiprers calbs que hi ha al llac, plantats durant el primer terç del segle XX.

 

Els edificis i escultures del Parc

Parc de la Ciutadella a Barcelona

Al parc es troba l'antic Arsenal de la Ciutadella, actual seu del Parlament de Catalunya, a més de diversos edificis que inclouen equipaments com dos museus (Geologia i Zoologia), una església i un col·legi (IES Verdaguer), a més de l'Umbracle i l'Hivernacle, dedicats a la conservació d'espècies botàniques. També alberga el Zoo de Barcelona.

Està considerat com un museu a l’aire lliure per la profusió i la qualitat de les seves escultures. Hi ha obres de Frederic Marès,  Eusebi Arnau, , Josep Clarà, Josep Llimona, Pau Gargallo , Manuel Fuxà, Alentorn,  entre altres escultors.

Les dues més populars són segurament La dama del paraigua, de Joan Roig Soler, que durant molts anys va ser un dels símbols de Barcelona.  I, el mamut de pedra és primera i única de les reproduccions a mida natural d’animals extingits que el 1907 la Junta de Ciències Naturals volia instal·lar al parc.

 

Altres llocs d'interès

 

 

 

 

 

 

Save

Save

Save