Què fem?
Museu del Torró i la Xocolata
El Museu del Torró i la Xocolata es un espai cultural on es pot seguir l'evolució dels mestres torronaires d'Agramunt. I, en especial els que fan referència a la trajectòria familiar dels Torrons Vicens. Es troba a tocar de la fàbrica i botiga. El Museu és l’espai perfecte per entendre i donar a conèixer els orígens d’aquesta tradició secular, l’evolució del treball i la trajectòria de la població a través d’imatges, sons i olors.
Museu del Torró i la Xocolata d'Agramunt
La tradició torronaire d’Agramunt apareix documentada per primer cop l’any 1741, a través d’unes cartes de les famílies nobles de la població. La visita és un viatge en el temps. Un recorregut ple de sensacions i experiències amb el que a través d’imatges, audiovisuals i infinitat d’utensilis de l'ofici. Hi trobareu maquinària antiga, eines i utensilis per moldre, xafar i preparar els ingredients. Podreu descobrir com s’elabora artesanalment el Torró tal i com va començar a fabricar-lo la família Vicens. Allà trobarem una recreació de l’obrador torronaire que la família utilitzava l’any 1933.
Museu del Torró i la Xocolata, evolució dels mestres xocolaters
No és fins al segle XIX i durant les primeres dècades del segle XX quan el torró d’Agramunt va adquirir reconeixement. Segurament gràcies a la projecció exterior que els artesans aconseguien visitant fires i mercats d’altres poblacions.
A principis del segle XX es va anar industrialitzant i el 1936 ja es fabricaven tres tipus de xocolata: la xocolata a la pedra, la de vainilla i la xocolata amb llet. Però la xocolata “a la pedra” seria la que es coneixeria com a especialitat de la zona. Sense descuidar la manera de fer dels mestres torronaires els torrons s'han anat actualitzant a gustos incorporant ingredients i sabors.
activitats i rutes Urgell
+ Museu per visitar amb nens