Què fem?

Museu de les Trementinaires de Tuixent

  1. Home
  2. »
  3. Museu de les Trementinaires de Tuixent
adreça:
Tuixent Alt Urgell (l')
coordenades: 42.2312135 / 1.5641138
horari: dissabtes i Festius de 10h a 14h i de 17h a 20h i diumenges de 10h a 14h.

 

 

 

El Museu de les Trementinaires de Tuixent va ser inaugurat el desembre del any 1998. Forma part de la Ruta dels oficis d’ahir, promoguda pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell. La visita a aquest petit museu us permetrà conèixer qui eren les trementinaires, quines herbes i remeis comercialitzaven i com organitzaven les seves rutes, sempre a peu. La visita la podeu complementar fent l'itinerari del Jardí urbà i visitant el Jardí Botànic.

Museu de les Trementinaires de Tuixent

Museu de les Trementinaires

Si us interessa el mon de les plantes i en particular les plantes medicinals, també podeu gaudir d'un recorregut per el Jardí Urbà de les situat per els carrers de Tuixent, o bé a les afores del poble podeu visitar el Jardí Botànic de les Trementinaires on podreu descobrir moltes de les plantes del nostre entorn i coneixes les seves propietats i característiques.

 

Què és la trementina?

El procés original d’elaboració de la trementina comença amb l’extracció de la resina del pi roig. Aquesta, un cop purificada, està llesta per utilitzar. El seu aspecte, quan és freda, és sòlid, cristal·lí i brunenc. Cada trementinaire fabricava així la seva pròpia trementina, i se’n podien trobar de diferents textures, colors i fluïdeses. L'ús més freqüent que es dóna a la trementina és en forma de pegat sobre la zona afectada. Els pegats de trementina eren molt utilitzats contra el dolor, els cops i les torçades. Era bo també per a picades d’aranya o d’escurçó, per a les úlceres i grans infectats.

 

 

 

Altres llocs d'interès