baner tram baix

Què fem?

Mina de petroli de Riutort a Guardiola de Berguedà

  1. Home
  2. »
  3. Mina de petroli de Riutort a Guardiola de Berguedà
adreça:
Guardiola de Berguedà, Berguedà (el)

 

 

 

La Mina de petroli de Riutort està situada al Municipi de Guardiola de Berguedà i dins el Parc Natural Cadí-Moixeró. Es coneguda també com la mina dels francesos ja que els nous propietaris, Jules León Clavier i Gosselet i Philippe Petit Brice eren nascuts a França. La Compañia Minera de Riutort va ser creada l'any 1906 i va estar oberta fins el 1916. Es van obrir 340 metres, entre la galeria principal, la transversal i la secundaria. Actualment s'hi pot accedir en la part restaurada i condicionada com a ús turístic. Una visita recomanada per fer amb nens, mentre es descobreix com s'obtenia l'or negre podreu veure els animals que hi habiten. NOVA obertura de la mina d'or negre de Riutort a partir del 26 de novembre 2022.

 

 

Mina de petroli de Riutort a Guardiola de Berguedà

Mina de petroli de Riutort a Guardiola de Berguedà

Coneixereu el procés d’extracció de la marga bituminosa, d’obtenció del petroli, i les condicions de treball. I ho fareu tot passejant per la història de la mina de Riutort. La mina és un exemple de gran valor patrimonial ja que és la única mina de petroli que es pot visitar a Catalunya.

El petroli, anomenat també or negre encara regalima per les parets de la mina. La visita us permetrà endinsar-vos en el seu conjunt de galeries, llar de ratpenats i salamandres tot plegat en un bonic i amagat paratge natural.

Mina de petroli de Riutort a Guardiola de Berguedà

La mina de petroli de Riutort es va obrir al públic per primera vegada l'any 2004. Des de llavors i fins al 31 d'agost del 2017, el darrer dia que va estar oberta, havia estat visitada per més de 40.000 persones.

Reobre la mina d'or negre de Riutort (novembre 2022)

Mina de petroli de Riutort a Guardiola de Berguedà

Visites aptes per a totes les edats. Turisme Familiar. De moment l'obertura serà els caps de setmana i dies festius. S'ofereixen visites guiades a les 11 h, les 12 h i les 13 h. Les persones adultes pagaran 5 euros, els jubilats 4, els joves d'entre 7 i 14 anys, 3,5 euros mentre que els menors de 7 anys hi podran entrar gratuïtament. Els residents a Guardiola de Berguedà tindran l'entrada gratuïta.

Podeu fer la reserva a través de l'empresa PedraTour. La visita transcorre al llarg de les galeries d’aquesta mina, que es caracteritza per semblar-se a una cova natural, amb la singular particularitat que amaguen les seves pedres impregnades d’or negre.

La visita a la mina

Mina de petroli de Riutort a Guardiola de Berguedà

La visita s'estructurarà en cinc parades.

  • La primera serà a l'exterior de la mina, on l'any 2008 es va estrenar un centre d’acollida. Consta d'una estructura tubular de 10 metres de llarg per 45 d’ample, folrada amb una xapa llisa d’acer inoxidable, que reflecteix l’entorn natural de la zona.
  • I les altres parades de la vista seran en diferents punts de l'interior de la mina per conèixer els aspectes característics: galeries excavades directament a la roca, petroli que brolla de les pedres, la bassa d'aigua, la flora i la fauna, les estalactites i els arqueobacteris.

Els animals de la mina

L'accés a una de les galeries es mantindrà tancada al públic perquè a l'interior hi viu una colònia de ratpenats protegits. A la mina també hi viuen altres animals com lirons, salamandres o aranyes, I s'hi ha trobat la presència d'un bacteri (anomenat arqueobacteri) que s'alimenta de petroli.

 

La informació de la reobertura l'hem trobat a diferents mitjans de comunicació. Dues de les fotos són de la Carme Sellés (web Tren de Ciment), la resta les hem tret de la web de la Mina.

 

 

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save