Què fem?

La cova foradada de Calafell

 1. Home
 2. »
 3. La cova foradada de Calafell
adreça:
Plaça Catalunya, 1 -Calafell Baix Penedès (el)

 

 

 

L'excursió fins la cova foradada de Calafell és una ruta circular que us permet descobrir indrets interessants del municipi carregats d'història. Alhora gaudireu de bones vistes de la ciutat i el mar. L'excursió parteix l'antiga confraria de Pescadors, actualment Centre d'interpretació del Calafell pescador. Tot el recorregut es fa per terrenys sense complicacions entre pistes i algun corriol tret d'algun tram més costerut. Passareu per àrea de lleure de l'Escarnosa, situada a una antiga pedrera.

 

La cova foradada de Calafell

 • Distància: 8,6Km
 • Temps: 2:30h
 • Dificultat: fàcil
 • Tipus ruta: circular
 • Inici: Centre d'interpretació del Calafell pescador

 

cova foradada de calafell

veure ruta autoguiada de Natura Local

La ruta que proposen des de Natura Local passa per diferents punts d'interès, tant del municipi com del seu voltant. Començant per visitar la cofaria de Pescadors, actualment Centre d'interpretació del Calafell pescador. Us recomanem que reserveu forces per visitar l'antic castell de la Santa Creu de Calafell tot pujant per la zona antiga i medieval del poble.

La ruta 

Us recomanem que seguiu l'app de Natura Local.

 • Us caldrà travessar la C-31 i arribar fins la urbanització Bellamar. D'aquí cal agafar el camí cap a Vilanova.

cova foradada de calafell

Casalot de Viola, fortí defensiu o "fuseller", refugiava els miquelets.

 • Continueu per camins a tocar de les vinyes entre pins blancs i un bosc esclarissati pujarem fins al casalot del Viola. Un antic fortí que defensava el torrent de Montpaó, el pas natural cap a Calafell des de l'interior.
 • Baixar vigilant de no perdre el camí, fins al torrent, el qual seguirem un tros avall. Girar a la dreta per creuar-lo per després enfilar-vos direcció al Mas d'en Vives, passant per camins forestals i camps de garrofers. Al bosc passareu a tocar d'una petita edificació defensiva, amb espitlleres a les cantonades, possiblement contemporània al fortí.

cova foradada de calafell

cova foradada de calafell

l'altra sortida -o entrada- a la cova (veure aquí ruta)

 • Sortir del camí per iniciar una pujada una mica prolongada, tot seguin el traçat d'una línia elèctrica i el tallafocs. A dalt de la muntanya de l'Escamosa, veureu elements del relleu càrstic. S'entra al bosc mantenint l'alçada fins a arribar a la cova Foradada.
 • De baixada es passa per l'àrea recreativa de l'Escamosa, una antiga pedrera condicionada amb taules i bancs.
 • Finalment s'arriba a les vinyes del Mas d'en Vives tot resseguint el torrent de Montpaó fins a tornar al poble, on acabarem la ruta davant l'oficina d'informació turística de Calafell.

 

La foradada de Calafell i l'últim collaret neardental descobert

cova foradada de calafell

Urpes d'àguila imperial (Antonio Rodríguez-Hidalgo)

Urpes d'àguila imperial ( foto Antonio Rodríguez-Hidalgo)

El que s'ha trobat a la cova Foradada són ossos d'àguila imperial ibèrica de més de 39.000 anys d'antiguitat. Les marques indiquen que havien estat manipulats per extreure'n les urpes i fer-ne penjolls. La cova Foradada alberga el jaciment més meridional d'Europa de cultura châtelperroniana, pròpia dels darrers neandertals que van viure a Europa. Va coincidir amb el moment en què aquesta espècie va entrar en contacte amb els Homo sapiens sapiens. Veure AQUÍ tota la notícia.

 

Àrea de lleure de l'Escarnosa

àrea de lleure de l'Escamosa

Si només voleu visitar la cova foradada ho podeu fer des de la mateixa àrea de lleure de l'Escarnosa, l'antiga pedrera. Hi trobareu algunes taules de pícnic i bancs i podreu contemplar com l'alcen les parets de la pedrera. AQUÍ us deixem la ruta curta d'on hem tret la foto.

 

excursions al Baix Penedès amb nens

+ COVES I MINES

 

 

 

etiquetes: