Quaderns d\'estiu Castellnou Edicions

Què fem?

Itinerari forestal de Fontmartina

 1. Home
 2. »
 3. Itinerari forestal de Fontmartina
adreça: Ctra. de la Costa del Montseny a Fontmartina, km 8,5
adreça:
Ctra. de la Costa del Montseny a Fontmartina, km 8,5 - Fogars de Montclús Vallès Oriental (el)

 

 

 

L' Itinerari forestal de Fontmartina o també conegut com l'itinerari Silvetum del Montseny comença a l'àrea de lleure de comença a les Feixes del Vilar. El seu origen fou la plantada d'arbres singulars per part de l'enginyer forestal Joaquín Martín Diéguez, tècnic del Servei Forestal de la Diputació de Barcelona. Durant el recorregut podreu observar i gaudir d'espectaculars àlbers, avets de Douglas, castanyers, cedres de l'Himalaia, pins... plantats fa més de cinquanta anys. Ruta circular dins el Parc Natural del Montseny senyalitzada i fàcil.

 

Itinerari forestal de Fontmartina. Dades i mapa

 • Punt d'inici: àrea d'esplai de les Feixes del Vilar.
 • Distància: 4,8 Km
 • Temps: 1,30 hores
 • Dificultat: baixa
 • Tipus ruta: circular

 

Itinerari forestal de Fontmartina

 

Itinerari pel Silvetum del Montseny. Itinerari

Itinerari forestal de Fontmartina

L'enginyer forestal Joaquín Martín Diéguez va ser l'impulsor, durant els anys seixanta del segle XX, de la creació d’un mosaic de plantacions forestals que constitueixen el que va anomenar Silvetum del Montseny. El seu objectiu era el de facilitar l'estudi i divulgació d'espècies forestals pròpies de les regions climàtiques mediterrànies, centre i nord-europees.

Itinerari forestal de Fontmartina

 • L'itinerari comença a les feixes del Vilar, on observem plantacions de cedre de l'Himàlaia, avet de Douglas i cedre de l'Atles. Més endavant trobem alzinars amb castanyers.
 • Cap a la font de les Hortes hi trobem un bosc de ribera amb espècies com trèmols, àlbers i verns amb alguns cirerers i nogueres, entre d’altres.
 • Als alzinars observarem places carboneres que recorden la important indústria del carbó que es va desenvolupar al massís del Montseny.
 • El sender continua entre plantacions forestals de pi pinastre i pi roig, i una perxada de castanyer.
 • A la plana del Coll destaca la plantació d'avet de Douglas, conegut també com pi d'Oregon, amb làrix i cedres. Després d'un alzinar amb pi pinyer es troben alguns exemplars de pi ponderosa.
 • L'itinerari acaba al punt de partida, després de gaudir d'alguns castanyers centenaris.

Itinerari forestal de Fontmartina

itinerari silvetum del montseny

Els castanyers vells

Àrea de lleure de Les Feixes del Vilar

Àrea de lleure de Les Feixes del Vilar

A mig camí entre el nucli de la Costa i Fontmartina es troba l'àrea d'esplai de les Feixes del Vilar, que aprofita les antigues feixes de la propera masia del Vilar. Té una bona zona d'aparcament. Disposa de taules de pícnic, font potable, sanitaris i recollida selectiva de deixalles.

*les fotos de la ruta han estat tretes de diferents webs de la Diputació de Barcelona

 

Altres llocs d'interès

+ parcs forestals i arborètums