Cova del Tabac

 1. Home
 2. »
 3. Cova del Tabac
adreça:
Camarasa Noguera (la)

 

 

 

La Cova del Tabac és una enorme cavitat de quasi bé 200 m de longitud i d'enormes proporcions que es troba a les parets rocoses de La feixa del Montroig. Situada entre Sant Llorenç de Montgai i el poble de Camarasa. Una cova que es pot visitar amb certa facilitat ja que no es necessita material especial. Només cal una bona il·luminació i estar atents amb el terreny ja que pot ser força relliscós. Dins la cova us podeu trobar diferents forats, cates arqueològiques. Estudis arqueològics que s'han anat fent de l'antic assentament prehistòric.

*Xtreme , marcada com a ruta Xtreme per tenir alguns trams equipats amb grapes i cadenes i un cert desnivell. L'entrada a la cova no presenta dificultats.

 

 Cova del Tabac. Dades i mapa

 • Distància: 5,5 km (anada i tornada)
 • Temps: 1 hora 10 minuts (només d'anada i amb els nens)
 • Dificultat: mitjana
 • Punt d'inici: Pantà de Camarasa

 

totnens-cova-tabac-camarasa-montsec6

 

 

Cova del Tabac. Itinerari

totnens-cova-tabac-camarasa-montsec7

 

 • Us caldrà deixar el cotxe al Pantà de Camarasa. Si baixeu per la C-13 des de Tremp, abans de passar el túnel, a l'esquerra hi ha una petita zona d'aparcament (per a 3 -4 cotxes). Si veniu des de Balaguer l'aparcament es troba a la sortida del segon túnel.
 • Darrera del "quitamiedo" hi ha un sender que porta fins l'antic túnel paral·lel a la carretera. S'ha de vigilar ja que al final d'aquest s'enllaça amb la carretera que acostuma a tenir força trànsit.
 • Creuar el pantà i abans d'arribar al segon túnel un indicador ens avisa del camí cap a la Cova del Tabac.
 • Seguir i caminar vorejant el pantà per l'antic camí on hi han les antigues casetes dels vigilants. Després de sortir a una clariana continuar pel sender fins que comença la pujada, que és força pedregosa.

excursió al pantà de Camarasa

totnens-cova-tabac-camarasa-montsec10

 • La pujada no és molt dura però sí constant per això si els nens no estan massa acostumats a caminar millor fer-ho amb calma.
 • En arribar a la bifurcació, que està senyalitzada, cal seguir pel camí de l'esquerre que condueix cap a les roques de Montroig, on es troba la cova. El camí de la dreta ens duria fins l'estació de Vilanova de la Sal.
 • La pujada es va fent cada cop més dura, tot i així es van trobant trams més planers rodejats de roures, pins i alzines.
 • Passem pe les restes d'un antic pou.
 • Després de creuar una tartera es troba el primer pas equipat, format per unes grapes i un cadenat que ajuda a passar el tram. No té dificultat i segur que als nens els hi agradarà passar-lo. Un cop passat continuar pujant.
 • En un altre punt cal superar un parell de grapes més que es troben sobre l'Avenc del Tabac (cal vigilar als més petits).
 • S'arriba a una paret amb força desnivell que es supera novament per unes escales fetes amb 5-6 grapes. Un cop superades ja s'arriba a la Cova del Tabac.

 

Interior de la Cova del Tabac

Davant de l'entrada trobareu un cartell informatiu os s'explica la formació i l'origen del seu nom així com l'existència de pintures rupestres.

totnens-cova-tabac-camarasa-montsec9

L'entrada a la cova té una boca triangular d'uns 17 x 15m, un cop a dins hi ha una gran sala d'uns 25 x 25 m. Es pot explorar sense massa problemes. Només necessiteu una llanternes per endinsar-vos. S'hi troben diferents galeries, estalactites, estalagmites, abundants cúpules...  Lamentablement, està pintada amb grafits de gent que ha volgut immortalitzar el seu pas embrutant les parets.

Un cop visitada la cova la baixada fins el cotxe ja es fa de manera més ràpida. La baixada permet gaudir d'unes vistes magnífiques del Pantà de Camarasa i el curs del Segre.

Atenció!!

Actualment per accedir a la cova s'ha de demanar l'accés a Espai Orígens. En horaris d’obertura del centre, desplaçar-se al Centre. Fora d’aquests horaris posar-se en contacte per telèfon 973420427 o via email a espaiorigens@gmail.com. En tots els casos és necessari presentar el DNI.

També es pot fer l'activitat amb guia per a grups amb reserva prèvia.

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

etiquetes: