La Ruta del Ferro a Andorra

 1. Home
 2. »
 3. La Ruta del Ferro a Andorra
adreça:
Llorts, Andorra Parròquia d'Ordino

 

 

 

Andorra, aquest petit país del Pirineus, disposa de moltes rutes i itineraris per fer a peu amb nens. Una de les excursions amb nens a Andorra més fàcil i agradable de fer és la Ruta del Ferro. El camí seguix paral·lel el riu Valira. Paisatge, aire i riu fan d'aquestes excursions amb nens a Andorra a peu una bona proposta. Durant l'itinerari també podreu resseguir un bon grapat de curioses escultures. L'itinerari també és coneguda com el Cami dels Traginers.

La Ruta del Ferro és un itinerari homenatge a tots aquells que varen transportar el ferro des de la mina de Llort fins la forja Rossell. Excursions amb nens a Andorra per l'antic camí dels miners en un recorregut d'anada i tornada des de la població de Llort fins La Cortinada.

 

Excursions amb nens a Andorra: La Ruta del Ferro. Dades i mapa

Excursions amb nens a Andorra: La Ruta del Ferro

 • Distància: 7 km.
 • Temps: 2'30h d'agradable passeig
 • Inici: El punt de partida és l'aparcament que hi ha davant de les Mines de Llorts, a uns 300 m de la sortida de la població direcció a les pistes d'esquí d'Arcalís.

 

La Ruta del Ferro a Andorra. Itinerari

Si voleu seguir al detall la ruta millor que demaneu el prospecte per conèixer tot el que dóna de sí l'itinerari. Aquí us deixem l'enllaç en pdf.

Excursions amb nens a Andorra: La Ruta del Ferro

 • Davant de l'aparcament està la mina de Llorts. El sender segueix direcció La Cortinada. Durant el camí veureu fites amb números, en el prospecte podreu veure al detall cada descripció. Sempre resulta molt interessant.
 • Fita 1, roca metamòrfica d'estructura laminar d'on s'obté la pissarra per fer els característics taulats de les cases.
 • Fita2. Font del Ferro. Aigua ferruginosa amb una alta concentració de ferro.
 • El camí segueix passant per diferents punts numerats. En ells es pot gaudir de la flora d'alta muntanya i contemplar els murs de pedra seca.
 • S'arriba al Pont de Moles, creuament entre el Camí Ral i el camí que va cap a Llort. En aquest punt hi havia una antiga serradora i d'aquí prové el nom del pont.
 • Si voleu veure les escultures conegudes com Homes de Ferro cal desviar-se una mica més avall del pont. El títol original de les escultures Família Jordino de l'escultor francès Rachid Khimoune. 7 escultures que representen 7 persones de diferents països que es reuneixen a Andorra per passar el Nadal. Les escultures estan fetes de roca ignea, metamòrfica, roca sedimentaries i bronze.
 • Tornar al camí principal.
 • Seguir fins trobar la següent escultura. L'emblemàtica obra de Mark Brusse titulada Endless que representa homes de bronze empenyent una roca sobre el pont.
 • La següent escultura és la de l'andorrà Jordi Casamajor, coneguda como el Gran Carro de Ferro i Pic.
Excursions amb nens a Andorra: La Ruta del Ferro
durant la ruta trobareu taules de pícnic
 • Després de passar el pont del Vilaró es troba la zona de pícnic amb taules i bancs de fusta. A l'esquerra, sobre un prat s'eleva una borda i una mica més enllà la Farga de Vilaró. En un recinte tancat es troba l'escultura de Alberto Carneiro La Casa de Terra i del Foc.
 • Seguir el camí. Una nova escultura obra de Guy de Rougemont Home de ferro talp que camina. Una escultura de 12m de llargada i 3m d'alçada.

Excursions amb nens a Andorra: La Ruta del Ferro

 • Finalment, després de caminar una mica més ens trobem la última escultura. Un monòlit de ferro del japonès Saturo Sato.
 • El camí segueix descendent i passant entre mig de plantacions de tabac.
 • A la dreta es deixa el Pont d'Arnas. De seguida es veu un canal artificial per a un millor aprofitament de l'aigua. El canal arriba fins la serradora de Cal Pal, ja ha La Cortinada.

 

Dues visites més

Un cop s'ha arribat al final de la ruta, ja a La Cortinada i abans de fer el camí de tornada es pot visitar l'església de Sant Martí de la Cortinada. Es tracte d'una bonica església romànica del S XVII. Destaca per les pintures, el retaule de l'altar i el mobiliari de fusta. Les reixes de ferro són de les forges andorranes. L'entrada és gratuïta.

Excursions amb nens a Andorra: La Ruta del Ferro

Un cop ja de tornada i arribats al punt d'inici a Llort es poden visitar les Mines. Cal tenir present que només es pot entrar els 30 primers metres de galeria,  que són els únics que queden dempeus. Si voleu fer-vos una idea de com era podeu pujar les escales i des de la porta observar l'interior.

 

*la ruta no es pot fer amb cotxet ja que els trams amb pedres ho dificulten.

 

Altres llocs d'interès

sortir amb nens  a Andorra

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

etiquetes: