Quaderns d\'estiu Castellnou Edicions

Què fem?

Aiguamolls de l’Empordà

  1. Home
  2. »
  3. Aiguamolls de l’Empordà
Aiguamolls de l'Emporda
Aiguamolls de l'Emporda
Aiguamolls de l'EmpordaAiguamolls de l'Emporda
adreça: ctra. de Sant Pere Pescador km 13,6
adreça:
Castelló d'Empúries, Alt Empordà (l')
telèfon: 972 45 42 22 (Centre d'Informació El Cortalet)

 

 

 

Els Aiguamolls de l'Empordà són una de les principals zones humides de Catalunya. Ubicats a la plana empordanesa, entre les desembocadures dels rius Fluvià i Muga, dins la badia de Roses. És un espai protegit i de gran interès natural, a part de la zona que constitueix el Parc Natural hi trobem les reserves naturals integrals de les Llacunes, els Estanys i l’Illa de Caramany. Hi ha moltes maneres d'accedir al Parc, la principal és pel Centre d'Informació del Cortalet.

 

Aiguamolls de l'Empordà. La visita

L'espai protegit està format pel territori de nou municipis de nord a sud i d'oest a est: Pau, Palau-saverdera, Roses, Pedret i Marzà, Peralada, Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador, l'Armentera i l'Escala; tots ells delimiten el Parc, per tant s'hi pot entrar per qualsevol dels municipis.

Aiguamolls de l'Emporda

veure pdf de l'Itinerari 1 . 4 estacions mil descobertes...

En aquesta ocasió s'ha visitat el Parc Natural fent el recorregut de l'Itinrari 1.

 

Des de l'estany del Cortalet a l'estany del Mas del Matà.

Aiguamolls de l'Emporda

itinerari 1 del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà

L'itinerari 1 del Parc us donarà una aproximació molt complerta de la diversitat del Parc. El recorregut és accessible i molt agradable. Si teniu sort podreu contemplar bona part del les espècies més emblemàtiques del Parc. Durant el curt recorregut hi trobareu nombrosos aguaits que us facilitaran l'observació d'aus. Aquestes és refugien al Parc durant tot l'any o utilitzen la zona com a lloc de descans durant les migracions.

Aiguamolls de l'Emporda

El punt d'inici de la ruta és el mateix Centre d'Informació del Cortalet. Aquí trobareu tota la informació del parc i dels diferents itineraris que podeu fer. L'aparcament és de pagament. Totes les rutes estan molt ben senyalitzades i si es vol es pot contractar un guia.

  • L'itinerari 1 és, segurament, la clàssica ruta que es fa quan es ve per primera vegada als Aiguamolls. És una bona aproximació per descobrir tota la bellesa de la zona.
  • L'itinerari es fa com un agradable passeig. Entretingut i amb calma, fent parades per contemplar l'entorn tot fent observació d'aus. Al arribar al Mas del Matà trobareu els antics dipòsits d'arròs ara convertit en un magnífic observatori. Es tracta de l'observatori Senillosa que si voleu hi pot pujar. Des de dalt les vistes són impressionants i us permetran tenir una visió aproximada del Parc. En aquesta zona hi trobareu serveis i àrea de pícnic.
  • Si teniu ganes de caminar una mica us podeu arribar fins la platja, teniu uns dos quilòmetres fins el mar.
  • La tornada es fa refent el camí fet.

Aiguamolls de l'Emporda

Aiguamolls de l'Emporda

Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, espai protegit

Us trobeu dins un espai protegit per tant, cal seguir en tot moment la ruta marcada i no es pot sortir dels espais limitats. Es pot recorre bona part del Parc seguint els senders i camins. La gran diversitat de fauna i flora el fa un espai molt adequat per anar amb nens. Recordeu, però que és important no fer massa soroll per no espantar-los. En total hi ha 30 punts d'observació arranjats, dels quals 14 són aguaits.

Depenent de l'època de l'any que hi aneu podreu observar diferents especies d'animals. Per tant, us aconsellam que, si voleu gaudir plenament de l'espai hi aneu en dos períodes ben diferents. Les migracions són un factor important al igual que les estacions per la vegetació.

Aiguamolls de l'Emporda

Encara que les cigonyes són una de les aus més representatives del parc, el xarrasclet, en empordanès ànec roncaire (Anas querquedula) és l'au que hi ha representada al logotip. Es va agafar com a símbol perquè, en el moment de la creació del parc, era l’única espècie d’au aquàtica que de tota la Península Ibèrica només criava regularment als aiguamolls empordanesos. També podeu veure els elegants flamenc quan paren a descansar en la seva ruta a zones més càlides.

Les aus són dels animals més freqüents també podeu veure grans mamífers com cavalls i cérvols. Dins la reserva natural s'han comptabilitzat la major varietat d’espècies animals respecte als diferents espais naturals de Catalunya. Els ocells fan dels Aiguamolls el seu refugi i el lloc de descans i en són més de 300 espècies. Moltes d’elles protegides i d’una gran bellesa. Fins ara han estat citades 329 espècies d’ocells, de les quals 82 hi nidifiquen de manera regular.

 

*Si teniu pensar anar-hi consulteu l'agenda d'activitats del Parc, hi fan moltes activitats en família amb nens.

 

 

Altres llocs d'interès

 

INSTAGRAM