La Petita guia dels dracs de Catalunya de El Cep i la Nansa Edicions està formada per dos llibres de reculls de dracs del bestiari festiu català. 50 Drac + Dracs (2on volum). Un total de 100 dracs que podeu trobar ballant, traient foc o passejant per les places del país. Dos llibres de coneixement per a tots els lectors i sobretot per aquells que els agradin els dracs, les tradicions i les curiositats.

No cal dir que es tracta de dos llibres que ens han agradat moltíssims. D’aquells que podeu llegir del dret i del revés amb els nens. Només cal ser una mica imaginatiu per fer de la lectura un joc i aprenentatge alhora. Quins dracs hem vist, quins volem saludar, quins ens han agradat més, quants treuen foc, quins tenen més d’un cap… o quins es poden portar a coll.

Trobareu els dracs agrupats per demarcacions i acompanyats d’un mapa per fer-vos més visible la seva ubicació. Ep, també teniu el calendari de quan surten, per si voleu anar-lo a saludar. Cada drac està descrit en una sola pàgina encapçalat pel seu nom i la comarca a la qual pertany. Una gran il·lustració permet fer-vos una idea de com és per així poder-lo reconèixer quan surtin de festa.

Al peu de cada figura hi ha l’apartat del sabíeu que… amb les curiositats del drac, dades sobre la descripció o altra informació rellevant. També hi trobareu l’any d’estrena i el nom del constructor. En poques línies us fareu una idea de com és el drac que teniu al davant i en molts casos, esperem, que us agafin ganes d’anar-lo a saludar allà on es trobi.

Petita guia dels dracs de Catalunya – El Cep i la Nansa

 • Títol: Petita guia dels dracs de Catalunya. 50 dracs + 50 dracs Volum 1 i 2. 
 • Editorial: El Cep i la Nansa Edicions
 • Ressenya: totnens
 • Col·lecció:
 • Pàgines: 67 – 67
 • Escrit per: Heribert Masana (vol I) – Aitor Garrido (vol II)
 • Il·lustrat per: JuanjoO (vol I i vol II)
 • Traducció:
 • Any: maig 2015 – 2017
 • Idioma: català
 • Per a lectors: per a totes les edats
 • ISBN:

Sabíeu que… curiositats sobre els dracs del Bestiari català

No havíem llegit el llibre fins ara, i els qui ens coneixeu sabeu que ens fascines els mapes, siguin com siguin. I en aquest cas teniu mapes simples de les demarcacions amb els punts on es troben els dracs, els seu municipis. I venen acompanyats del calendari festiu. Fantàstic! Una altra dels aspectes que hem trobat encertat és l’apartat sabíeu que… Una manera senzilla de cridar l’atenció i de que grans i petits llegeixin i descobreixin les històries que amaga cada drac.

Si pareu atenció a aquestes curtes descripcions us adonareu que son força properes. Ens parlen de detalls dels seus orígens, dels problemes que han tingut, del material amb el que estan fets i de curiositats que ens apropen a la gent que els envolta. Son cultura, son cultura popular.

sabíeu que…

 • Sembla que el drac més antic que hi ha és el de Vilafranca del Penedès. Sabíeu que li diuen “l’avi de Vilafranca”? És tan vell que només surt de casa un cop l’any, el 30 d’agost per la diada de sant Félix. La resta de l’any té una rèplica que fa la seva feina. Després, en antiguitat, vindria el drac de La Bisbal de l’Empordà i el drac de Solsona.
 • Sabíeu que la majoria de dracs estan fets de fusta però també n’hi ha de cartró, argila, fibra de vidre o fins i tot de tubs i filats metàl·lics?
 • Sabíeu que hi ha dracs de molts colors? Encara que predominen els dracs verds en trobareu de morats, vermells, negres o de tots colors.

petita guia dels dracs del bestiari català

 • Sabíeu que no tots els dracs treuen foc per la boca? Sabíeu que a Banyoles tenen una Gàrgola Drac, el Sense Nom, que té 40 punts de foc, mou les ales i escup foc per la boca? És un dels dracs més alts dels Països Catalans.
 • Sabíeu que el Drac Llengot és una barreja de drac i gegant d’aspecte amenaçadors i que representa l’agressivitat industrial sobre el medi ambient? El trobareu a Sant Llorenç d’Hortons.
 • Sabíeu que hi ha dracs gegants? Com el Caramot del Vendrell, lo Marraco de Lleida, el drac Olivé d’Olesa de Montserrat, l’Entxuscat de Molins de Rei…

el nom dels dracs

 • Sabíeu que no tots els dracs tenen nom? Sabeu d’on és el drac anomenat Blai, el devastador de Terres? I d’on és La Fera, la Fera Foguera, el Drac Trull, el Badalot, l’Enforcat, el Bufut, el Quintifoc, el Carrincló, el Tallot, lo Golafre, en Baluk Astharot, el Llitrus… o l’Apolaleus. En cas que el drac tingui un nom el trobareu escrit al costat de la seva il·lustració.

Una lectura imprescindible per conèixer una part de la nostra cultura popular.

Sorteig de 2 llibres Petita guia dels dracs de Catalunya

Gràcies a l’Editorial El Cep i la Nansa sortegem dos exemplar del llibre de la Petita guia dels dracs de Catalunya (un del volum I i un del volum II). Per apuntar-vos heu de deixar un comentari a la ressenya. Teniu temps fins diumenge 7 de novembre les 12 de la nit.

*Participar al sorteig suposa ser seguidors de totnens i El Cep i la Nansa a alguna de les seves xarxes socials. El guanyador dóna permís a totnens per facilitar les dades necessàries a El Cep i la Nansa per poder-vos enviar el llibre descrit anteriorment.

**Des de totnens s’enviarà un correu als guanyadors a l’adreça amb la qual ha fet el comentari. Aquests s’hauran de posar en contacte les properes 24h amb totnens per facilitar-nos les dades d’enviament. En cas de no rebre resposta per part del guanyador es farà un nou sorteig entre tots els qui ja hagin participat.

SORTEIG TANCAT

anar a la biblioteca de totnens

+ literatura infantil i juvenil