Cuinem en família
Si us agrada cuinar i si us agrada cuinar amb els nens us recomanem aquest llibre de receptes Cuinem en família de Pagès editors. Fa temps que els li vàrem demanar un exemplar, per llegir i per cuinar. De moment l’hem llegit i ja tenim pensades algunes de les propostes culinàries que inclouen. El receptari, ja ho diu, vol ser un punt de partida per engrescar als adults i a la canalla a passar una estona divertida a la cuina. Cuinar plegats és molt divertit i enriquidor encara que a vegades pugui treure’ns de polleguera.
En tota trobareu 20 receptes de 20 grans xefs europeus. Segur que us passa com a nosaltres, alguns els coneixeu i altres és el primer cop que en sentiu a parlar. Però tan se val, l’important és adonar-se que tots tenen una manera especial de treballar i tots a la seva manera li donen un toc singular al plat que ha escollit. Parlem de Carles Gaig, Joan Roca, Carme Ruscalleda, Paquita i Lolita Reixac, Martín Berategui… i Peppe Guida, Rocco Iannine, Mauro Colagreco fins arribar a vint.
Recomanem
Us recomanem que primer us llegiu el A propòsit d’aquest llibre i veureu com ja destil·la amor per la feina, per la cuina i per cuinar amb els fill. En l’apartat Cal tenir en compte també és important ja que us indicarà allò que sempre diem en moltes ocasions, no cal obligar, cal engrescar. Feu participar als nens des del principi, escollin recepta, anant a comprar el que us falti… i posar-vos el davantal plegats. Finalment feu un repàs a les 20 receptes encara que d’entrada no les llegiu en la seva totalitat. Trieu entre tots per quina voleu començar i mireu que s’adapti a l’edat dels nens.
Presentació de les receptes
Cada recepta esta descrita en quatre fulls inclosos en dues planes consecutives. En les dues primeres es fa una petita presentació del cuiner i ens descriu el plat proposat. Seguidament hi trobareu el llistat dels ingredients que us fan falta així com la relació d’estris que haureu de fer servir. Cada recepta té un ingredient estrella que s’explica a continuació. Quan passeu el full us trobareu el pas a pas de la recepta on s’ha classificant, amb culleres de colors, les tasques que poden fer els petits cuiners i les que us cal intervenir els grans.
Evidentment l’edat dels cuiners és important per valorar les tasques que poden anar fent. En el llibre quan es tracta d’utilitzar el foc o els ganivets ho deixa per als adults però sou vosaltres els qui podeu adaptar el pas a pas segons l’edat i actitud dels fills.
Les receptes
El llibre, com ja hem dit, porta 20 receptes de vint xefs europeus. En general son plats fàcils i força comuns que segur que feu a casa a la vostra manera. Aquí, el cuiner, pot incorporar-hi algun ingredient especial o una manera de cuinar diferent que fan que el plat canviï del tot.
De les receptes, en general, cal destacar la simplicitat a l’hora de descriure-la i la implicació de cada xef per portar un plat engrescador. Per exemple, no és el mateix per uns fer un raviolis amb una salsa especial que fer, pas a pas, la pasta d’uns raviolis que farciran els nens. O en el cas d’unes pancakes de melmelada d’albercoc, no és el mateix fer la pancakes i obrir un pot de melmelada a que el nen faci la seva melmelada d’albercoc per posar en el seu pancake. Sabeu com podeu fer un quetxup casolà? Doncs aquí us ho ensenyen i els acompanyen amb uns nuggets de pollastre. No passa en totes les receptes per raons obvies del plat però quan es pot la recepta es converteix encara en més especial.
Les vint receptes son variades però hi destaquen les de pasta: canelons, macarrons, espaguetis… tots cuinats de manera molt diferent amb salses i ingredients variats. També trobareu receptes dolces com coques o pancakes i verdures, ous, arròs, pollastre, amanides… fins a vint. N’hi ha per a tots els gustos.
Què ens ha agradat del llibre?
El format en la descripció de cada recepta l’hem trobar força encertat. No es limita a anomenar ingredients i els passos de l’elaboració del plat, que també. Ens parla del cuiner, en molts casos fa una breu introducció dels orígens del plat i ens parla de l’ingredient principal. Tot en un format ben estructurat perquè no et perdis llegint.
En la elaboració de cada plat fa servir un marcador, una cullera, que ens indica si el pas el pot fer el nen o l’adult. Aquí sou vosaltres els qui heu de decidir si els vostre fill pot fer un pas de cullera blava o no. En aquest aspecte els marcadors son força protectors.
En les il·lustracions hi trobem sempre nens i adults confeccionant el plat de manera divertida i distesa, com hauria de ser mentre feu la recepta a casa. Cuinar és divertit. En cada recepta hi trobareu dibuixats tots els estris i ingredients que us calen, d’aquesta manera els nens poden llegir i veure tot els que necessitaran per cuinar. La mida del llibre, quadrat i més aviat gran, fa que el puguis anar seguint sense problemes mentre segueixes el pas a pas. I el fet de deixar en blanc els fulls facilita la lectura i la concentració dels petits cuiners metre treballen.
Cuinem en família de Pagès editors
En definitiva hem trobat el Cuinem en família un llibre molt recomanable per introduir als nens a la cuina. I per mostrar-los que cuinar com els grans xefs no és tan complicat com sembla, només es necessiten bons ingredients i ganes de cuinar i de passar-s’ho bé. I a la cuina de casa, com a les dels grans xefs, descobrireu com a vegades només cal un petit detall per fer d’un plat, un plat de xef.
Bona cuina!!!
- Títol: Cuinem en família
- Editorial: Pagès editors
- Ressenya: totnens
- Col·lecció: Nandibú
- Pàgines: 96
- Escrit per: 20 xefs europeus
- Il·lustrat per: Ana Clariana Muntada
- Traducció:
- Any: abril 2017
- Idioma: català
- Per a lectors:
- ISBN: 978-84-9975-844-2
*Hem demanat el llibre a l’editorial per poder-lo llegir i posar-lo en pràctica a la cuina
anar a la biblioteca de totnens
+ literatura infantil i juvenil