Quaderns d\'estiu Castellnou Edicions

Què fem?

Miradors estel·lars a la Noguera

  1. Home
  2. »
  3. Miradors estel·lars a la Noguera
adreça:
ermita de Sant Ermengol - Tiurana Noguera (la)
coordenades: 41.9682329 / 1.2352501

 

 

 

La poca contaminació lumínica i la bona ubicació, la serra del Montsant, permeten una bona observació nocturna del cel. Des del Consell Comarcal de la Noguera i amb la col·laboració dels ajuntament implicats s'han instal·lat diferents miradors per poder observar cel. Els miradors estel·lars de la Noguera formen part del projecte europeu Pirineus La Nuit. Els miradors disposen d'un indicador per poder trobar fàcilment l'Estrella Polar. Una bona proposta turística familiar per gaudir de la comarca. Nosaltres hem marcat al mapa la fitxa al Mirador de Tiurana, situat a l'ermita de Sant Ermengol.

 

Miradors estel·lars a la Noguera

miradors estelars de la noguera

En cada mirador hi trobareu un indicador de l’estrella polar (Polaris) que permet localitzar-la a la cua de l’Óssa Menor i un plafó rodant que cal col·locar en la data de l’observació. Els miradors son d'accés públic.

  • A ull nu s’hi localitza l’esmentada Óssa Menor (Ursa Minor) i la resta de constel·lacions circumpolars que sempre podem veure en la nostra ubicació geogràfica, encara que en diferents posicions: l'Óssa Major (Ursa Major), el Drac (Draco), Cefeu (Cepheus) i Cassiopea (Cassiopeia).
  • A la roda també es marquen els canvis d'estacions: Equinoccis (EQ) i Solsticis (SL). Per completar la informació, hi ha instal·lat un plafó fix on s’explica com observar el cel nocturn.

La ubicació dels miradors astronòmics és:

  • Vilanova de Meià (la Lloella del Llop):   Lat: 42º 0’ 38’’ N ; Lon: 1º 0’ 0’’ E
  • Tiurana (Ermita de Sant Ermengol): Lat: 41º 57’ 54 ‘’ N ; Lon 1º14’ 53’’E
  • Artesa de Segre (el Castellot): Lat: 41º 53’ 30’’N ; Lon 1º 03’ 24’’ E

 

les zones certificades Starlight de la Noguera

Actualment, 5 municipis han obtingut la certificació de destinació i reserva Starlight (Àger, les Avellanes i Santa Linya, Camarasa, Alòs de Balaguer i Vilanova de Meià), i 13 més la de reserva (Ivars de Noguera, Algerri, Os de Balaguer, Castelló de Farfanya, Balaguer, la Sentiu de Sió, Cubells, Foradada, Artesa de Segre, Ponts, Oliola, Tiurana i la Baronia de Rialb).

Pirineus La Nuit

Aquesta acció forma part del projecte europeu Pirineus La Nuit, del qual es soci el Consell Comarcal de la Noguera, i que es defineix com una estratègia pirinenca per millorar la qualitat dels ecosistemes transfronterers per protegir i millorar la foscor natural nocturna. També en són socis 2 entitats navarreses i 3 de franceses, i està finançat pels fons europeus POCTEFA.

 

Altres llocs d'interès