Quaderns d\'estiu Castellnou Edicions

Què fem?

Mina Vicenta

  1. Home
  2. »
  3. Mina Vicenta
adreça:
B-300 - Calonge de Segarra Anoia (l')
coordenades: 41.7414818 / 1.5109111

 

 

 

Ens fem ressò de la recuperació, com a espai museístic, de la Mina Vicenta a Calonge de Segarra a través de Turisme Anoia. Una mina que es va comença a explotar la dècada de 1850 amb el nom de Coto San Francisco incorporant-se més tard a la mina Reunión per acabar adoptant el nom de Vicenta l’any 1923. La visita es pot fer de manera lliure o es pot contractar-se una visita guiada a través d’Anoia Patrimoni.

Mina Vicenta a Calonge de Segarra

La història ens explica que a partir de l’any 1841 es van començar a constituir societats mineres a la zona de la conca minera de Calaf. Aquestes cap  al’any 1856, amb l’inici de les obres del ferrocarril, malgrat tractar-se d’un carbó de mala qualitat, el lignit. La mala qualitat del lignit i la competència amb el mercat britànic va provocar que els lignits desapareguessin pràcticament del mercat de Barcelona i se centressin a abastir les fàbriques instal·lades prop de la línia fèrria de Lleida a Barcelona.

Recuperació i visites

Mina Vicenta a Calonge de Segarra

La Mina Vicenta forma part de la història minera de la comarca i ara s'hi han fet treballs de recuperació per donar-les a conèixer.

  • La primera fase d’actuació es va fdur a terme durant el mes de març 2023, permet al visitant veure les estructures originals de la mina.
  • La bocamina està restaurada i permet accedir a l’interior de la galeria uns metres. Es poden veure les vies per on circulaven les vagonetes. Aquestes, sense descans, entraven buides a la mina i sortien plenes de carbó tibades per una mula.
  • El conjunt històric compta amb uns plafons explicatius perquè el visitant conegui com es realitzava l’extracció del lignit.

 

de la foto de 1910 a les escultures en acer

Mina Vicenta a Calonge de Segarra

També hi ha una recreació, per mitjà de figures a mida natural tallades en acer, de la fotografia conservada de la mina datada de 1910 on es veu una mula, guiada per un miner, tibant una vagoneta sortint de la Mina Vicenta.

D’acord amb el projecte de recuperació i dignificació d’aquest singular element patrimonial que ens parla de l’activitat minera a bona part de l’Alta Segarra en la darrera fase de museïtzació, s’ha instal·lat, a la galeria minera, d’una exposició permanent sobre la mineria a la comarca i, a la zona d’explotació -a la part més profunda-, la recreació del dur treball dels miners a l’hora d’extreure el lignit on podem escoltar una gravació del text que, el Dr. Llorens de Calaf, va redactar l’any 1904 després de visitar aquesta mina.

 

*foto interior de la mina Regio7

 

+ activitats i rutes per l'ANOIA

+ Coves i mines per anar amb nens

 

 

INSTAGRAM