Què fem?

Mina Maria Asunción de La Torre de Claramunt

  1. Home
  2. »
  3. Mina Maria Asunción de La Torre de Claramunt
adreça:
C-244 La Torre de Claramunt Anoia (l')
coordenades: 41.5495578 / 1.6724132 (aproximades, no sabem el punt exacte)

 

 

 

Ens fem ressò de la recuperació, com a espai museístic, de la  Mina Maria Asunción de La Torre de Claramunt a través de Turisme Anoia. La mina està situada just al límit amb el municipi veí de La Pobla de Claramunt, a tocar de la carretera C-244. El conjunt històric ha estat recentment recuperat en una primera fase i permet visitar l’estructura exterior que compta amb panells explicatius. La visita es pot realitzar per lliure.

Mina Maria Asunción de La Torre de Claramunt

La construcció de la mina Maria Asunción està estretament relacionada amb la recerca de nous recursos miners vinculats al carbó durant la postguerra, dècada de 1940, provocada per la política econòmica d’autosuficiència del règim franquista durant la primera fase de la dictadura. La visita a aquesta mina ens ofereix l’oportunitat de conèixer aquesta part de la història recent de la comarca de l’Anoia quan hi va haver una allau de demandes de concessions mineres.

Mina Maria Asunción de La Torre de Claramunt

La mina i el pou d'aigua

L’obertura de la mina Maria Asunción està estretament relacionada amb l’existència del pou d’aigua de la finca contigua que va posar a la llum una veta de torba d’uns dos metres de gruix. La documentació de la qual es disposa explica alguns detalls com que els treballadors disposaven de 25 piques propietat de l’empresa per excavar i extreure el mineral. L’extracció era en vertical mitjançant una màquina i un torn que elevava els cistells a la superfície. Un cop a l’exterior, triat i rentat, el mineral era transportat amb vagonetes fins a la zona de càrrega.

La mina de torba

La mina fou explotada pocs anys atès que el mineral que se n’extreia no era ni carbó ni lignit, sinó torba; mineral amb un baix poder calorífic. D’altra banda, la seva extracció era dificultosa atès que requeria estar bombant aigua constantment per tal que la mina fos practicable. Finalment, l’any 1964 va ser cancel·lada.

 

 

 

*foto interior de la mina Regio7

 

+ activitats i rutes per l'ANOIA

+ Coves i mines per anar amb nens

 

 

INSTAGRAM