Què fem?

La Miranda d’Espiells

  1. Home
  2. »
  3. La Miranda d’Espiells
adreça:
carretera Bv-2247 Espiells - Sant Sadurní d'Anoia Alt Penedès (l')
coordenades: 41.4352592 / 1.7989425

 

 

 

Us deixem dos bonics indrets a tocar de Sant Sadurnú d'Anoioa, al barri d'Espiells. Comencem per l'ermita preromànica de Sant Benet d'Espiells envoltada de vinyes. I tot just a deu minuts caminant arribareu a l'altre punt d'interès, la Miranda d'Espiells, La torra de la Miranda és un punt elevat i fa de mirador i està situada a 215 metres d’alçada respecte el nivell del mar. Just en aquest indret hi ha la presència d'una necròpoli dels segles V-VIII. Actualment és un bonic mirador i també té la  funcionalitat de tipus social i mediambiental, com a zona de lleure i es fa servir com a torre de guaita per a la prevenció i extinció d'incendis forestals.

 

La Miranda d'Espiells

La Miranda d'Espiells

Al blog Som de pícnic trobareu més fotos de La Miranda i els voltant. A una petita esplanada, sota els pins, hi trobareu un parell de taules de pícnic.

La Miranda d'Espiells és una torre de guaita amb elements noucentistes construïda l'any 1927. Després de la Guerra Civil l'edifici va quedar sense ús i va patir un deteriorament progressiu. L'any 2004 la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament i l'Agrupació de Defensa Forestal de Sant Sadurní d'Anoia, amb la col·laboració de Juvé i Camps i la Comunitat Mina i Aigües de la Salut, van rehabilitar la Miranda.

La necròpolis medieval

L'indret que avui ocupa la Miranda té una llarga història d'ocupació humana. Sota aquesta terra reposen les restes arqueològiques d'un antic espai funerari datat entre els segles V i VIII, anterior al cementiri delimitat al voltant de l'església romànica de Sant Benet d'Espiells (s. IX en endavant). En concret s'han descobert fins a 18 tombes, 15 de les quals van ser objecte d'una prospecció arqueològica l'any 1988. Dins de les tombes es van trobar restes òssies i fragments de ceràmica en mal estat de conservació. La necròpolis ha estat saquejada diverses vegades i malmesa per altres construccions que s'hi han anat fent. (info)

L'ermita romànica de Sant Benet d'Espiells

ermita d'espiells sant sadurni d'anoia

Encerclada per vinyes, l'ermita d'Espiells ha sobreviscut a diferents destruccions, modificacions, assalts i reformes, i té un valor simbòlic transcendental per a la viticultura del Penedès. (info)

 

 

Altres llocs d'interès