El pont d’en Gatus sobre el riu Gurri

  1. Home
  2. »
  3. El pont d’en Gatus sobre el riu Gurri
adreça:
Seva, Osona

 

 

 

Ruta circular als voltants del municipi de Seva, Osona. L'itinerari ens durà fins el pont d'en Gatus sobre el riu Gurri per un paisatge de bosc de ribera i mosaics agroforestal. Un itinerari fàcil i curt que us permetrà contemplar els xaragalls, aquesta geologia tan típica de la comarca. El pont medieval, també anomenat pont del molí de Sors, formava part de l'antic camí ral que unia Seva i Taradell és ara un bonic lloc per fer-hi una suau excursió.

 

El pont d'en Gatus sobre el riu Gurri. Dades i mapa

El pont d'en Gatus sobre el riu Gurri

El pont d'en Gatus sobre el riu Gurri

itinerari autoguiat amb l'app gratuïta de Natura local

 

El pont d'en Gatus sobre el riu Gurri. Itinerari

  • Sortir del municipi de Seva per la ronda Gaudí per agafar el camí del cementiri. Després de passar el cementiri i la casa de Can Roca el paisatge es converteix en un bonic mosaic de camps de conreu.

El pont d'en Gatus sobre el riu Gurri

font del Sors - Creu dels Carlins

  • S'arriba  una cruïlla de camins. Cal fer un tram d’anada i tornada per acostar-nos, pel cantó l’esquerra fins la Creu dels Carlins. La creu fou aixecada l'any 1910 en record del caporal carlí Fernando Lanzuel, mort l'any 1873 durant la tercera guerra carlina.
  • Tornar a la cruïlla i ara seguir en direcció a la llera del riu Gurri.
  • De camí al riu hi trobareu els terrenys de xaragalls de margues marcadament erosionats per la pèrdua del sòl i els pas del temps i les pluges. Unes característiques geològiques de la zona, aquests turons i terraplens osonencs (veure foto).
  • La zona del riu és ombrívola i fresca envoltada de bosc de ribera. L’escarpat torrent es caracteritza per la part erosionada timbes fins arribar al popular pont del molí del Sors, conegut també com el pont d'en Gatus. En referència a l'antic molí, ara en runes, situat a l'esquerre del camí, just abans de creuar el riu.

El pont d'en Gatus sobre el riu Gurri

tram de pujada al Pla de Sors

  • Creuar el riu pel pont. El pont, antigament, donava pas per sobre del riu a l'antic camí ral que anava de Seva a Taradell. El camí, ara en pujada, va recuperant el desnivell fet abans de baixada fins el riu. Seguir pujant fins arribar a la masia de Can Calbet, a tocar del pla de Sors. Travessar el pla amb la visió del campanar de Santa Maria de Seva.
  • S'acaba d'arribar a Seva passant pel costat de Can Vives,  Cal Xiquet i la font de Sors.

 

 

El pont d'en Gatus i l'home dels gats

D''on ve el nom del pont d'en Gatus?

Des dels volts de 1940 en feu la seva estada un captaire, conegut com el “Gatus”. Un home pacífic, que residia en l’arc petit del pont. L'arc més enlairat sobre el riu on gairebé mai hi arriba l'aigua. Un arc que tenia ornat amb pots i testos amb flors i fins bombetes i instal·lació de fils tot no tenir-hi electricitat. Era un bon home, però un xic esquerp i fugia de la gent. Hi va residir molts anys, quasi una vintena. Era conegut amb aquest nom per tenir per companyia sis o set gats. Per això la gent anomenava al pont, el pont d’en Gatus”, per la pronunciació popular de Gatos, encara que pobre home era ben català. (Article d'Antoni Pladevall i Font).

 

 

Altres llocs d'interès

El Castell de Tona i l’església de Sant Andreu
Castell d’en Boix a Taradell
Roc Gros dels Hostalets de Balenyà

sortir amb nens per Osona

 

 

 

 

etiquetes: