Activitats estiu

Què fem?

El Gegant Mandrònius

  1. Home
  2. »
  3. El Gegant Mandrònius
adreça:
església Sant Julià de Garòs - Val d'Aran Val d'Aran
coordenades: 42.7004689 / 0.841861

 

 

 

Catalunya és un país de llegendes i tradicions que han perdurat al llarg dels anys de diferents maneres. Avui us recordem la llegenda del Gegant Mandrònius del petit poble de Garòs, a la Val d'Aran. Us deixem l'apunt per si aneu per la zona i voleu fer una visita al poble i recordar la seva història. En tot cas si us agraden els mites i llegendes us proposem descobrir la del Gegant de Garòs.

 

El Gegant Mandrònius de Garòs

La llegenda és una bona excusa per visitar el poble, el pont sobre el riu Garona, la Necròpolis medieval, els carrers... és una vil·la florida.

El Gegant Mandrònius de Garòs

la llegenda del Gegant de Garòs

Diuen que el gegant Mandrònius feia uns tres metres, tenia una força immensa i vivia, en teoria, en una cova pròxima al poble de Betlan. Va lluitar contra els invasors romans quan aquests van raptar la seva dona i filla per a tenir poder sobre ell. Els veïns del poble, que li tenien por, li van declarar la guerra, la qual va perdre. Un cop vençut i en veure's humiliat, Mandrònius va ordenar al seu fidel servent que el matés clavant-li un clau a la nuca. Es diu que la calavera es va conservar molt temps a l'església de Sant Julià de Garòs i es creia que tenia poders per curar i fer més forts als nens. (info)

Les restes del Gegant

A mitjans del passat segle XX un veí de la zona que cavava per sembrar patates trobà les restes d’un esquelet de gran estatura, i asseguren que durant anys la imponent torre de l’església de Garòs guardà la calavera que s'atribuí al Gegant Mandrónius. Alguns guies aranesos inclouen en els seus itineraris culturals la visita a la cova on visqué el bondadós Gegant Mandrónius, y expliquen detalls de la seva bonica història. (info)

Les Tres Bessones i el follet Holet

El Gegant Mandrònius de Garòs

Si aneu per la Vall d'Aran i passeu per Garòs i voleu explicar la llegenda com ho farien les Tres Bessones podeu veure el conte que li dediquen. Us deixem AQUÍ l'enllaç.

 

Altres propostes d'activitats

+ activitats per l'VAL D'ARAN

+rutes de llegenda i rondalles

 

INSTAGRAM