el llarg viatge de Joan Miró
El llarg viatge de Joan Miró és la història d’un nen fascinat per l’art i la natura; un nen que des de ben petit va perseguir un somni amb tossuderia i va acabar convertint-se en un dels artistes més reconeguts d’arreu del món.
El primer que ens ha sorprès quan hem tingut el llibre a les mans és la textura de la coberta i contracoberta. Un llenç com l’utilitzat per Miró, o qualsevol altre pintor, per als seus quadres. Aquest detall, a part de semblar-nos estèticament preciós, podria indicar-nos, igual que el llarg traç negre que recorre les tapes, la llarga vida artística del genial pintor.
biografia il·lustrada adreçada als nens
El llibre està adreçat als nens i això és nota, és fàcil de seguir i llegir. I per fer-ho comença apropant el personatge als infants mostrant-nos el Miró nen. Un nen com qualsevol dels que pot llegir el llibre. Un nen tossut, somiador, curiós i amb ganes d’aprendre que l’apassiona experimentar i pintar. Així, el llibre fuig d’exposar-nos el catàleg de premis i obres de l’artista i és centra en la infància i en els viatges que va fer i que van marcar la seva vida. Això sí, en cada pàgina la Marta Altés hi destil·la Miró, ja sigui per a petits detalls que hi dibuixa o d’altres que ens recorden algun dels seus quadres.
El text, curt i senzill, dona la informació necessària per seguir la trajectòria vital i artística de Miró. Així, sense adorar-nos, repassarem tècniques i influències, des dels mestres d’infància a la llum parisenca, les pintures salvatges, el refugi en l’univers durant l’estada a Normandia, l’inici de l’escultura o la cal·ligrafia japonesa, per arribar a l’etapa final en el seu estudi a Mallorca. Passarem per Mont-Roig del Camp quan era un nen a les estades a Paris, Barcelona i Mallorca. I anirem veient com aquell nen que cercava en la natura mentre experimentava i provava de pintar acaba sent aquell personatge de cabell blanquinós i afable que possiblement tot recordem.
El dia de Nadal de 1893 va morí deixant abans un espai on tothom pogués gaudir i conèixer la seva obra: la Fundació Joan Miró.
els colors del llarg viatge
Quan es parla de l’obra de Joan Miró a la majoria ens venen al cap les tonalitats i colors vius del blau, vermell, negre, i groc, tan característics de les obres mironianes més populars. Composicions com la dama i l’ocell o alguns dels quadres més coneguts que segur que la majoria de nens tenen presents. En el llibre els trobareu però no com a colors destacats ni principals. Els colors i detalls de les il·lustracions han sabut diferenciar la trajectòria vital de Miró sense identificar-lo en cap obra ni estil concret.
Aquest aspecte l’hem trobat encertat ja que permet centrar-se en el que realment ens vol explicar aquesta biografia, els viatges que va fer en Miró al llarg de la seva vida i com aquests van marcar la seva evolució artística i personal. D’aquesta manera s’acosta i s’amplia de manera senzilla i eficaç la biografia d’en Joan Miró als petits lectors, mostrant l’artista més enllà dels seus colors característics o de les figures icòniques que el representen.
el llarg viatge de Joan Miró
- Títol: el llarg viatge de Joan Miró
- Editorial: Fundació Joan Miró
- Ressenya: totnens
- Col·lecció:
- Pàgines: 32
- Escrit per: Gemma Gallardo
- Il·lustrat per: Marta Altés
- Traducció:
- Any: setembre 2021
- Idioma: català i castellà
- Per a lectors: de 5 anys
- ISBN: 978-84-16411-58-0
Fundació Joan Miró
La Fundació Joan Miró va ser creada pel mateix artista amb un fons inicial constituït majoritàriament per la seva col·lecció privada. Vols descobrir els colors i les figures de l’artista? Pots trobar-hi més de 8.000 dibuixos, 217 pintures, 178 escultures i un bon nombre de ceràmiques, tapissos i altres treballs gràfics. S’hi fan nombroses activitats i tallers de caire familiar i adreçades a nens i el món escolar.
Fundació Joan Miró – Parc de Montjuic, s/n
*La Fundació Joan Miró ens ha fet arribar el llibre. El llibre es va presentar a la Fundació el passat 12 de febrer, aquí podeu veure el vídeo. Us el recomanem per descobrir alguns detalls de la seva creació. Nosaltres no l’hem fet servir per fer la nostra ressenya per no voler-nos influenciar en el contingut. L’hem visionat a posteriori. Hem fet lliurament la ressenya.
anar a la biblioteca de totnens
+ literatura infantil i juvenil