El xumet en bebès i nens petits
En aquest article us parlem del xumet en bebès i nens petits, com i quan és recomanable el seu ús. El xumet és un petit i còmode invent que ajuda a calmar i tranquil·litzar a la majoria de bebès. No és imprescindible però fer-lo servir encara que, en moltes ocasions, resulta força eficaç. Durant els primers anys de vida la succió també compleix una funció d’autoregulació, de plaer i de tranquil·litat davant de les dificultats o sensacions no agradables. Així doncs, el bebè buscarà qualsevol objecte per complir aquesta funció. N’hi ha que prefereixen un o més dit i altres objectes com ninots o, fins i tot, llençols o altres objectes tèxtils per xuclar.
El xumet en bebès i nens petits
Al mercat podeu trobar diferents tipus de xumets. Estan classificats segons la mida i la forma de la tetina i, encara que es poden adaptar a l’edat els gustos dels bebès i nens son els qui trien. Ara bé, a part de la forma ergonòmica de la tetina, igual com en les tetines dels biberons, els dissenys marquen tendències.
un dit, un nino o una peça de roba poden fer la mateixa funció que un xumet
Primer deixeu-vos aconsellar pel vostre pediatra sobre quin és millor segons l’edat. Descarteu, d’entrada, aquells que no us aconselli, ell n’és l’expert. Després d’aquest cribratge li toca el torn al bebè o nen. Us aconsellem que en compreu dos amb tetines diferents i que els provin.
Un cop s’ha trobat el xumet que agrada us recomanem que en tingueu com a mínim dos d’iguals. Un de recanvi per si es perd o té un accident. En un moment determinat un recanvi us pot estalviar molts mals de cap.
Quan cal deixar d’utilitzar el xumet?
El xumet en bebès i nens petits es fan servir sobretot a l’hora de dormir.
Els pediatres recomanen els xumets quan els bebès son molt petits. Els ajuda a calmar-se, es senten més segurs i en general els facilita el son. En canvi, prolongar el xumet més enllà dels dos anys comporta més problemes que beneficis.
Com i quan s’ha d’utilitzar el xumet en bebès i nens petits
- els bebès. Els ajuda a calmar-se i a dormir. Si veieu que no el necessita li podeu treure.
- a partir de l’any. Es recomana només utilitzar, si cal, el xumet per dormir. Durant el dia només en moments puntuals. Els podeu anar acostumant a no utilitzar-lo de dia.
- a partir del dos anys. Els nens han de deixar el xumet ja que allargar-ne l’ús els pot perjudicar el creixement de les dents. En alguns casos es pot utilitzar de nit si el nen està molt nerviós.
L’ús prolongat del xumet durant el dia
- Pot provocar alteracions dentals i del paladar.
- Hi ha estudis que associen l’ús continu del xumet a un augment en el nombre d’episodis d’otitis en nens predisposats.
Als nens els agraden les rutines per tant podeu mirar que sigui ell qui deixi el xumet en un lloc determinat al llevar-se.
Tècniques per deixar el xumet
No hi ha cap tècnica infal·lible per treure el xumet. Cada xumet son especials. Us recomanem però que tret que us ho digui el pediatra, aneu espaiant el seu ús en el temps. No el traieu de cop.
- Sucar el xumet. Hi ha qui suca el xumet amb aliments que poden resultar desagradables o forts als nens. D’aquesta manera el nen tendeix a no agafar-lo. Nosaltres som més partidaris de parlar.
- Parlar amb el nen. Encara que siguin petits podeu parlar i explicar als nens que no poden portar el xumet tot el dia. Depenent de cada nen, pacteu-ne quan l’han de deixar. Ensenyeu-los-hi a guardar-lo o deixar-lo en un lloc determinat com a rutina diària.
- On deixar-lo de manera definitiva. Quan els nens ja son més grans una cosa que funciona molt bé es la de deixar el xumet en algun lloc específic. Si visiteu la Val d’Aran teniu l’avet dels xumets. Per Nadal al Poble Espanyol també hi ha l’arbre dels xumets. Hi ha cavalcades de reis que tenen una carrossa per recollir xumets o patges especialitzats en el tema. Teniu el patge xumet a Mollet del Vallès, lo Tossino a Tàrrega, La Vibra a Tarragona, el Bòjum a Rubí, la Cucafera de Montblanc…
Nosaltres, que no ens ha agradat massa el seu ús, hem ensenyat als nens a sortir de casa sense. Al llevar-se, des de ben petits, havien de deixar el xumet al llit. Això sí, sempre en dúiem un de recanvi quan sortíem, no se sap mai què pot passar.
Més informació sobre el xumet
- Faros – Hospital de Sant Joan de Déu – Pros i contres sobre el xumet
- Col·legi de farmacèutics de Barcelona – Tipus de xumets
+ educar en família