Taller per a nens d’Estudi KRAFT: Santorini
Del recorregut pel Mediterrani que han fet al taller per a nens d’Estudi KRAFT avui us portem un dels seus treballs. Es tracte d’un taller per a nens d’arquitectura on, novament, volums, paisatge i creativitat s’uneixen per representar les boniques i típiques cases de l‘illa grega de Santorini. Cases blanques amb cúpules i portes blaves que retallen la costa de l’illa i li donen un color característic. Abans de començar aquest o qualsevol altre taller per a nens d’aquestes característiques es recomanable buscar informació. Busqueu fotos de diferents pobles de Santorini, mireu models de cases i cúpules, fixeu-vos en les finestres, alçades… Cada nen pot fer la seva particular versió de casa sense perdre les característiques del conjunt. Aquests tipus de taller per a nens estimulen la creativitat a través de l’arquitectura real.
Taller per a nens: recollir el material per fer les cases
- Caixes de cartró mitjanes (de cafè, galetes,…)
- Caixes de cartró grans
- Cartolina blanca i blava
- Paper de mida gran o de rotllo
- Paper de diari
- Paper de seda
- Cartró gruixut (a partir de 0.5cm de gruix)
- Cinta de pintor
- Cola blanca
- Tisores / cúter
Abans de començar a treballar, és recomanable buscar algunes fotos del lloc, servirà per entendre la relació entre mar, topografia i edificació.
Com fer un poblet típic de l’illa de Santorini
En primer lloc es munta el volum del conjunt sobre una base de cartró. Les caixes serviran per les petites construccions del poble, i el paper de diari servirà per moldejar el terreny. A les fotos s’haurà observat la irregularitat de la topografia i la inexistència de carrers. D’un lloc a l’altre s’hi arriba a través d’escales, rampes amb fortes pendents, petites terrasses… Per tant es col·locaran les caixes formant desnivells. La cinta de fuster ens ajudarà a fixar el conjunt a mesura que es decideix la posició de les caixes. Es poden utilitzar cartrons més petits per formar terrasses o petites places.
Una vegada es té el conjunt muntat, es pot començar a pintar. El blanc serà el color predominant. Pel terreny, bàsicament de roca, es poden combinar tons entre grisos, marrons i negres.
Mentre deixem assecar el volum, es pot pintar el que serà el cel de fons, el terreny de roques i el mar. A l’Estudi KRAFT vam fer el cel de nit, per contrastar-ho més amb les edificacions blanques. Una vegada més, les fotos donaran idea dels tons que s’utilitzaran per cada una de les parts.
Els detalls per anar acabant el conjunt. Les portes i finestres amb la cartolina blava. Si es vol, alguna es pot fer que es pugui obrir. Per les obertures és útil treballar amb cúter, però amb molt de compte. Altres detalls que es poden fer amb la cartolina blava són baranes, cúpules, petites piscines,… Amb la cartolina blanca es fan altres detalls complementaris: escales, rampes, passarel·les entre edificacions, jardineres, baranes, paviments, para-sols… I finalment, amb el paper de seda de colors es fan els elements vegetals: algun arbre, plantes, flors… Sempre tenint present que el paisatge és força sec i que el color principal del poble és el blanc.
Muntatge final del poblet de Santorini
A terra o sobre una taula recolzada a la paret, s’hi col·loca el mar. Tocant a la paret, les caixes grans de cartró. Es folra la part que quedarà vista de les caixes amb el paper que s’ha pintat del color del terreny. Si s’arruga una mica, farà més efecte de roques… Cal assegurar-se que va des del mar fins just a sota el conjunt de casetes. Sobre les caixes i enganxat a la paret, hi anirà el paper amb el cel pintat. Només queda posar el conjunt de cases sobre les caixes.
Bona feina !!!
veure altres projectes d’Estudi KRAFT