Què fem?
Volcà Croscat
La pujada fins el volcà Croscat és una de les moltes excursions que es poden fer pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. La ruta està senyalitzada i forma part de l'itinerari Núm.15. Grederes del volcà del Croscat. A l'Àrea de Santa Margarida, a la GI-524 d'Olot a Santa Pau, es troba l'inici de l'excursió, una suau caminada molt agradable per fer amb nens. Un cop a dalt us podreu passejar pel volcà i veure l'efecte del tall fet durant l'extracció de la greda. Està inclòs a la llista dels 100Cims de la FEEC 786 m.
Volcà Crostat. Dades i mapa
- Distància: 2,9 Km.
- Dificultat: fàcil
- Itinerari Núm.5 del Parc Natural de la Zona de la Garrotxa
Volcà Croscat. Itinerari
L'excursió comença des de l'Àrea de Santa Margarida. Es pot deixar el cotxe al pàrquing del restaurant o abans a la zona de pàrquing de Santa Pau. Aquest últim és de pagament durant el mesos d'abril i de juliol a desembre. Cal anar d'hora per no trobar-lo tot ple.
- Deixar el camí asfaltat i agafar per la pista de terra que queda a l'esquerre.
- Seguir el camí, es gira a la dreta per entrar per dins el bosc. A la sortida del bosc es camina per zona de conreus, al front es pot veure la silueta del turó del volcà del Puig de Martinyà.
- Continuar per la pista i agafar el trencant a l'esquerre que segueix fins a Passavent.
- Passar per les escales fetes de travesses de fusta fins a Can Passavent on hi ha el Centre d'Informació. Aquí es pot veure l'exposició sobre el volcà Croscat. Si teniu set aquí trobareu una font. Des d'aquí es continua fins la zona de les gredes.
- El Croscat té el crater en forma de ferradura i un enorme tall produït per l'extracció de gredes. A dalt no es pot sortir de l'itinerari marcat i queda totalment prohibit agafar pedres o sorra.
- Es torna refent el camí.
El Croscat
pdf itinerari Núm.15. Grederes del volcà del Croscat
Des de la part central de l'itinerari (placeta) es pot observar com és el volcà per dins. Les extraccions de gredes (lapilli) que ha sofert durant molts anys han obert el tall de més de 100 m d'alçària i 500 m de longitud. Són les anomenades grederes. Els colors originals són els més foscos, negre i gris. Posteriorment adopten les tonalitats vermelloses i ataronjades a causa de les reaccions d'oxidació. A la part superior del volcà, hi ha encara les restes d'una torre de comunicacions del segle passat.
Altres llocs d'interès
- Volcà Montsacopa - Olot
- Sortir amb nens a la Garrotxa: la ruta del Boscarró
- Volca de Santa Margarida
La Garrotxa amb nens