Pasqua

Què fem?

de Viladrau a Mas La Sala

  1. Home
  2. »
  3. de Viladrau a Mas La Sala
Mas La Sala
Pont dels Segalars
Font de l'Erola
Mas La SalaPont dels SegalarsFont de l'Erola
adreça:
Viladrau, Osona

 

 

 

L'excursió de Viladrau a Mas La Sala, on nasqué el bandoler Serrallonga, és un itinerari suau i molt agradable per fer amb nens. La ruta està senyalitzat amb pals i fites i no presenta cap tipus de dificultat. A part, resulta engrescador anar descobrint les font que hi ha al seu recorregut. I, sobretot, veure el lloc on va nàixer l'any 1594 en Joan Sala i Ferrer, àlies Serrallonga, el mes gran bandoler de l’historia. La Sala està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). La ruta passa per l'Arborètum de Viladrau, on podreu veure les plantes aromàtiques i medicinals i on es troba la font de l'Erola. Itinerari de llegenda en la ruta del bandoler Serrallonga a Viladrau.

 

de Viladrau a Mas La Sala. Terres del bandoler Serrallonga. Dades i mapa

  • Kilòmetres: 7Km (d'anada i tornada)
  • Desnivell: ± 100 m.
  • Durada: 3 h (amb parades)
  • Dificultat: baixa.
  • Circular: No. Inici a l'aparcament de l'entrada del centre del poble de Viladrau
  • Època: tot l’any (excepte a l’estiu a les hores de més calor, hi ha poques ombres).

Mas La Sala de Viladrau on nasqué el bandoler Serrallonga

anar a wikiloc i veure la ruta

Ruta del bandoler Serrallonga a Viladrau. Itinerari

La ruta que porta des de Viladrau a l'antic mas on va nàixer i créixer el bandoler Serrallonga no té cap tipus de dificultat. Es tracta d'un itinerari senyalitzat que comença a l'aparcament de l'entrada del centre del poble de Viladrau. Només us cal anar seguint les marques, pals i fites, fins arribar al destí.

Mas La Sala de Viladrau on nasqué el bandoler Serrallonga

  • Una ruta lineal, d'anada i tornada que permet contemplar un paisatge típic dels boscos del Montseny. Aigua i vegetació que canvien de color depenent de l'època en que es faci la ruta.

Mas La Sala de Viladrau on nasqué el bandoler Serrallonga

font de l'Erola / font dels Molins

Mas La Sala de Viladrau on nasqué el bandoler Serrallonga

  • La caminada us durà fins la popular font de l'Erola, on actualment hi ha l'arborètum d'arbres i plantes medicinals i aromàtiques. Un lloc molt bonic on la gent del poble hi va a passejar.

Mas La Sala de Viladrau on nasqué el bandoler Serrallonga

  • Seguir fins el pont medieval dels Segalars. El torrent de l'Erola ben envoltada de vegetació de ribera ofereix bonics racons amb petits salts d'aigua.
  • Continuar fins la font dels Molins, a toca dels Molins, on hi ha un rellotge de sol.
  • Abans d'arribar a Can Sala encara us queda per descobrir la font del Ferro.

Mas La Sala de Viladrau on nasqué el bandoler Serrallonga

castanyer / roure anomenat "El nen" segons des d'on es mira sembla la silueta de la cara d'un nen

Mas La Sala de Viladrau on nasqué el bandoler Serrallonga

  • Finalment s'arriba a Can Sala on va nàixer i créixer el bandoler Serrallonga. La part més antiga de la casa correspon al segle XIV, moment en que va ser fortificada i transformada en Domus amb una muralla de tanca i una torre de guaita. No es estrany, doncs, que la zona se l'anomeni, també, terra de bandolers. Un personatge que ha general mil històries, entre llegenda, mites i veritats.
  • La tornada es fa resseguint el camí fet.

 

Rutes de llegenda i rondalles - Fitxa 2

El bandoler Serrallonga

El 21 d’abril de 1594 va néixer al mas la Sala de Viladrau en Joan Sala i Ferrer, el bandoler de més anomenada a Catalunya, de sobrenom Serrallonga —nom del mas de la seva esposa, Margarida Tallades de Querós—. En aquella època, les quadrilles que es dedicaven a robatoris i segrestos eren ben presents a les muntanyes del Montseny i les Guilleries. Tot i l’aurèola mítica del personatge, el bandoler Serrallonga, com la majoria de bandits del segle XVII, sorgí com a resposta de les classes pageses a les crisis alimentàries i a les pressions fiscals contínues.
Joan Sala era el cinquè de nou germans d’una família pagesa. De ben jove les dificultats econòmiques el van empènyer a cometre robatoris i delictes de sang amb la colla del seu cosí d’Arbúcies, Segimon Ferrer. El 1622, el seu veí, Miquel Barfull, va denunciar-lo a la justícia i el bandoler, venjatiu, li donà mort. Així doncs, va haver de fugir i viure en clandestinitat. La quadrilla del proscrit estava formada per més d’un centenar d’homes, la majoria de les viles del rodal, entre els quals hi havia els seus germans Joan el Tendre, Pere i Segimon. Serrallonga va esdevenir, entre 1627 i 1633, un dels principals bandolers del país.

Veure rutes de llegenda i rondalles

 

 

etiquetes: