Quaderns d\'estiu Castellnou Edicions

Què fem?

Excursió del Pi d’en Xandri a l’ermita de Sant Medir

 1. Home
 2. »
 3. Excursió del Pi d’en Xandri a l’ermita de Sant Medir
Pi d'en Xandri
ermita de Sant Adjutori
Pi d'en Xandriermita de Sant Adjutori
adreça:
Plaça Rotary Internacional - Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental (el)

 

 

 

L'excursió del Pi d'en Xandri a l'ermita de Sant Medir és una de les sortides més populars pels veïns de Sant Cugat i rodalies. En aquesta fitxa detallem una ruta lineal i fàcil dins el Parc Natural de Collserola. La passejada us permetrà descobrir els voltants del parc natural de la Torre Negra, el petit pantà de Can Borrell i la singular ermita de planta circular de l'Adjutori.

 

Excursió del Pi d'en Xandri a l'ermita de Sant Medir. Dades i mapa

 • Distància: 10,9 Km (anada i tornada)
 • Dificultat: fàcil

Excursió del Pi d'en Xandri a l'ermita de Sant Medir

anar a wikiloc - Bertacs

Excursió del Pi d'en Xandri a l'ermita de Sant Medir. Itinerari

Pi d'en Xandri

 • L'itinerari comença des de la Plaça Rotary Internacional de Sant Cugat on s'ha d'agafar l'antic camí que s’utilitzava per anar a Sant Medir.
 • Seguint per camí i a uns 350 metres s'arriba a l'esplanada on es troba el pi monumental d'en Xandri.
 • Continueu ple camí, marcat amb fites, direcció Can Borrell, on hi ha l'antiga masia, ara convertida en restaurant.

Pantà de Can Borrell a Collserola

 • Des de l'alçada del restaurant surt un camí a mà dreta, planer i sense asfaltar, que condueix fins el petit pantà de Can Borrell. Per seguir l'excursió heu de tornar a l'encreuament de Can Borrell.
 • Un cop torneu a la pista principal seguir cap a l'ermita de Sant Medir

Sant Adjutori

Excursió del Pi d'en Xandri a l'ermita de Sant Medir

 

Excursió del Pi d'en Xandri a l'ermita de Sant Medir

 • Ara, només us queda arribar fins a l'ermita de Sant Medir que es troba a uns 2,2 Km des de Can Borrell.
 • Tornar refent el camí.

A la zona hi ha diferents rutes i itineraris que permeten allargar o escurçar l'excursió. Us recomanem que visiteu la web de Viu el Vallès on trobareu una informació més detallades de la zona.

 

Pi d'en Xandri

Pi d'en Xandri

Pi d'en Xandri

Pi d’en Xandri és un pi pinyoner d'alçada core. L´any 1995 va ser declarat  arbre d´interès comarcal i local. Al 1997 va sofrir un atemptat vandàlic que va causar-li  danys molt greus. Va caldre inserir fusta viva a les ferides perquè la saba pogués torna a  circular i es va apuntalar.

Zona de pícnic a l'ermita de Sant Medir

Zona de pícnic a l'ermita de Sant Medir

font del Camp del Miracle / àrea de pícnic

Al blog de Som de pícnic teniu una descripció detallada de la zona de pícnic. Hi trobareu 7 taules i una de doble i força espai per jugar. També s'hi pot accedir amb cotxe.

Rutes de llegenda i rondalles - Fitxa 21

La llegenda de Sant Medir

Durant el domini romà de Dioclecià, cap allà l’any 303, els cristians eren molt perseguits. En veure’s amenaçat, el bisbe Sever de Barcelona va decidir fugir de la ciutat i agafar el camí de Barcino (Barcelona) cap a Castrum Octavianum (Sant Cugat). A la vall de Gausac es trobà un pagès, de nom Medir, plantant faves. El bisbe, decidit a morir per la fe cristiana, li explicà el motiu de la seva fugida i li demanà que, en cas que algú preguntés per ell, respongués amb la veritat. És a dir, que el religiós havia passat per aquell indret mentre ell sembrava les faves i que, de ben segur, el trobarien pocs metres més avall. Quan el bisbe va marxar, les faves començaren a créixer i florir de manera miraculosa.
Poc després, els romans que el perseguien van arribar a les terres d’en Medir, que els va explicar la veritat: en Sever hi havia passat feia un moment. Els romans es van pensar que el pagès se’n mofava i que protegia el bisbe. No van trigar a capturar en Sever i, més tard, en Medir com a còmplice i els martiritzaren fins a la mort.

Veure rutes de llegenda i rondalles

 

Altres llocs d'interès