Què fem?
Coves del Toll
Les Coves del Toll són un espai de gran interès, tant per la seva formació geològica com per les restes arqueològiques i paleontològiques que s’hi ha trobat. Són un dels referents més importants de la Prehistòria, no només del Moianès, sinó de tota Catalunya. El complex l’integren un conjunt de cavernes, entre les quals destaca la Cova del Toll, amb un recorregut visitable de 184 metres.
Des del seu descobriment l’any 1948, i encara ara, s’hi porten a terme campanyes d’excavació arqueològica que han posat de manifest un important llegat antropològic i paleontològic. S’hi han trobat nombroses restes de fauna quaternària i indicis de presència humana des del paleolític mitjà.
Coves del Toll. La visita
Us expliquem l'experiència que ens expliquen des de mama, què fem demà? La visita a la cova dura uns 45 minuts i es fan amb un guia.
No hi ha fotos de l'interior de la cova ja que no es permet fer-ne. Les que us mostrem són del Museu.
- Només entrar a la cova us sorprendrà el canvi de temperatura. Quan s'hi va anar feia fred a l'exterior i a dins la cova la temperatura era més suau. L'interior sorprèn força, no hi trobareu les típiques estalactites, però les parets tenen diferents formes, algunes recorden a algun animal.
- En un punt de la cova el sostre és força baix i cal anar ajupit. El guia us avisarà pes si algú no vol continuar. A la visita us explicaran com vivien els avantpassats, el animals i els objectes que s'han localitzat.
Un cop acabada la visita podeu fer un tomb pels voltants per un camí circular. Durant el recorregut us trobareu la reproducció d'un poblat de cabanes prehistòriques. Es pot entrar a unes d'elles on trobareu utensilis i altres objectes.
Un cop feta la visita amb la mateixa entrada podeu acostar-vos fins el Museu de Moià. Està situat a la casa natal de Rafael Casanova. A l'edifici hi ha una planta dedicada a Rafel Casanova i una altra al Museu d'Arqueologia i Palentologia. Al Museu s'exposen fins a 35 espècies d'animals i retes humanes i objectes trobats a les coves.
Coves del Toll (+informació)
Es divideixen en dos sectors: la galeria sud (108 m), zona ocupada per l'home prehistòric, i la galeria est (80,55 m), que voreja sobre un curs fluvial intermitent. En total fan 1.148 m de profunditat, no obstant això la part visitable, en forma d'ela, és de 180 m.
La primera part de la cova és la que va ser habitada per l'home prehistòric del Paleolític Mitjà i Neolític.
Les troballes
- És una de les coves prehistòriques d'Europa més rica en fauna del Quaternari, durant les glaciacions würmianes. S'hi han trobat restes fòssils d'hipopòtam, rinoceront, ós de les cavernes, lleó, hiena, bou primitiu, isard...
- També s'han descobert restes d'un foc i d'alguns estris de sílex corresponents al Mosterià, les quals demostren la presència humana de l'home Neandertal durant el Paleolític Mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d'antiguitat).
- S'hi va trobar un individu masculí i robust, no gaire alt i branquimorf, de tipus alpí, del qual s'ha trobat l'enterrament i que s'acompanya d'un fermall metàl·lic d'origen centreuropeu.
Actualment totes les restes arqueològiques que s'hi han trobat s'exposen al Museu de Moià.
Cova de les Toixoneres o Cova de les Teixoneres
La cova de les Teixoneres és una cova càrstica, una de les dues coves que formen el complex de les Coves del Toll. Conté tant restes de carnívors que van viure a la cova com restes de presència de neandertals. Forma part dels conductes de drenatge del torrent Mal. Aquesta cova està formada per 3 galeries que juntes fan una forma d'U, fent que hi hagi dues entrades a la cova.
Serveis
- Accés a persones amb minusvalidesa
- Atenció al públic
- Visites guiades i activitats didàctiques
- WC
- Botiga
- Amb l'entrada a les Coves tindreu l'accés gratuït al Museu de Moià.
Altres llocs d'interès