fires de tardor
Mindfulness per a nens, aprendre a estar atent
|

Mindfulness per a nens, aprendre a estar atent

Mindfulness per a nens, aprendre a estar atent

Els Mindfulness és una tècnica de relaxació d’origen budista que intenta, mitjançant la meditació, reduir l’estrès. Es podria traduir com una atenció plena, lliure de les emocions i sensacions que ens envolten. Controlar la respiració, centrar-se en l’ara i aquí i aprendre a observar sense reaccionar d’una manera compulsiva. Una tècnica que es pot entrenar mitjançant determinats exercicis. Si en un principi era utilitzada pels adults, actualment, s’ha adaptat als nens per ajudar-los en situacions d’ansietat, depressió, estrès o els diagnosticats amb TDAH.

 

Mindfulness per a nens, aprendre a estar atent.

Els Mindfulness és la capacitat de la ment per estar en el present, estant atent en l‘ara i aquí i sent conscient de cada moment que vivim. Per exemple, ara esteu llegint el text, però, quants esteu pensant en altres coses o pendents del soroll del carrer, o dels avisos del mòbil?

Observeu els vostres pensaments mentre llegiu, esteu atents al 100%? Quantes activitats del dia a dia feu estan atents al 100%? Per exemple podem fer una pregunta als nostres fills i abans d’esperar una resposta anem de seguida a la cuina perquè tenim una cosa al foc. Això ho podeu agafar com un exemple, però ens pot arribar a passar prou sovint. La majoria de coses les fem pensant en altres coses que anem a fer després.

Mildfulness una moda? Diríem que no, és més aviat una necessitat d’aprendre a aturar-se. A sentir l’aire a la pell quan passeges, escoltar a l’altre quan parla però també es sentir-se enfadat o estar alegre però sense reaccionar o expressar el què es pensa. Ser conscient de cada emoció i sensació sense reaccionar. I és tant important i necessària en els adults com en els nens.

 

Mindfulness per a nens?

Mindfulness per a nens, aprendre a estar atent

Actualment la majoria de nens tenen una vida molt ocupada: llevar-se d’hora, fer moltes activitats, compromisos socials i familiars… Aquest estil de vida els hi pot provocar ansietat i estres. I els nens que eren els grans valedors de l’ara i aquí estan sofrint igual que els adults. Falta d’atenció en el que fan, problemes per dormir…

Als nens, igual que als adults, la tècnica de relaxació basada en els mindfulness els hi pot anar molt bé.

 

Exercicis de mindfulness per a nens

Els exercicis que us proposem estan adequats per a nens de 5 a 12 anys i la majoria estan trets del llibre ·Tranquilos y atentos como una rana” de  Eline Snel. Cada nen és un món i no tots els exercicis els hi poden funcionar de la mateixa manera ja que no tots agraden per igual. Es tracta de provar i variar fins trobar els millors exercici per a cadascú.

 

Exercici de la campana

Mindfulness per a nens, aprendre a estar atent

Un exercici per a desenvolupar l’atenció. Els nens el poden agafar com un joc, en aquest cas s’utilitza quan s’estan fent deures i els ajuda a estar atents. Necessiteu una campana o un timbre de joguina. Seieu al terra davant de l’instrument. El joc consisteix en escoltar la campana o el timbre fins que deixi de sonar. Cal estar atents a les vibracions. Us sorpendrà com d’atents poden estar a les vibracions.

Exercici de la granota

Aquest exercici pot ser més difícil d’aplicar a determinats nens. Cal seure a terra amb els peu creuats. Se’ls explica que les granotes poden donar grans salts però també que saben quedar-se molta estona quietes, sense moure’s. Només mouen la panxa. Els nens han de quedar-se quiets i respirar amb el moviment de la panxa. Depenent de cada nen l’exercici pot durar més o menys. Resulta un exercici ideal per fer-lo abans d’anar a dormir o quan el nen està molt alterat i mogut.

Altres exercicis de relaxació

Afegim altres exercicis que també us poden anar bé. Passejar durant una estona en silenci i contemplant el què us envolta. Menjar una cosa petita amb plena consciència del que es menja, seure a l’aire lliure i observar sense dir res… Creeu petites rutines tranquil·les que ajudin al nen a concentrar-se.

 

Carme Vigo, psicòloga

 

veure més apunts de psicologia infantil

 

 

 

 

 

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica sobre protecció de dades:

  • Responsable: totnens.
  • Finalitat: Controlar el correu brossa, gestió de comentaris.
  • Legitimació: Consentiment de l'interessat.
  • Destinataris: No se cediran les dades a tercers excepte per obligació legal.
  • Drets: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades.
  • Informació addicional: Més informació a la nostra Política de privacitat