jugar amb plastilina

Qui no ha jugat amb plastilina? Qui no ha barrejat colors fins a convertir una massa multicolor en un color fosc i marronós? La mal·leabilitat, elasticitat, tacte, colors i funcionalitat fa que jugar amb plastilina sigui una de les activitats que més agrada als infants. A l’escola o a casa quan hi ha nens petits no acostuma a faltar-ne. I si voleu experimentar sempre la podeu fabricar a casa a base de farina i poca cosa més. N’hi ha de tots colors, la podeu barrejar o fins i tot barrejar-hi elements com purpurina. Jugar amb plastilina té molts beneficis però fer-ho resulta molt creatiu i divertit.

Amb plastilina podeu fer figures, objectes o fins i tot dibuixar un paisatge o un retrat. Al mercat hi ha infinitat de petites eines, la majoria de plàstic, per poder-la treballar. Des de corrons per estirar-la a motles per tallar-la o paletes per donar-li forma. Jugar amb aquest tipus de materials permet als nens treballar amb les mans fent boletes, estirant xurros mentre treballen la mobilitat fina.

Si la conserveu en un pot hermètic us pot durar força temps tova. I apte per fer-la servir quan els petits artistes vulguin fer.la servir.

Jugar amb plastilina beneficis i diversió

jugar amb plastilina

Els beneficis de la plastilina per als nens

A trets generals la plastilina resulta un material ideal perquè els nens facin manualitats alhora que els serveix per:

  • Practicar la motricitat fina: fent boletes, xurros, aplanant-la…
  • Creativitat: poden fer el que es proposin, des d’objectes i animals a monstres o pintar sobre un dibuix.
  • Treballar els colors: barrejant colors poden fer-ne d’altres, ordenar boletes de colors…
  • Aprenentatge de diferents matèries: de manera creativa les nens poden treballar volums, geometries, colors, ordenació, nombres… mentre s’ho passen bé.
  • Relaxació: hi ha nens que treballar amb aquest tipus de material suau i mal·leable els ajuda a relaxar-se. Fer una bola, després estirar-la, tallar, després ajuntar… Sense presses i sense cap objectiu concret.
  • Concentració: a l’igual que la relaxació en la concentració els nens es centren en un objectiu a curt termini per fer una figura o experimentar que pot sortir amb un xurro, per exemple.

Més coses

  • Qualitat: quan compreu un paquet de plastilina heu d’assegurar-vos que no tingui elements tòxics. Els nens es poden posar la mà a la boca mentre juguen o fins i tot provar-la.
  • Utensilis: els nens els agrada treballar amb eines que estan pensades per la plastilina. També poden experimentar i fer servir altres eines per comprovar com estampar dibuixos, tallar, fer xurros o siluetes. Un pal de gelat, un escuradents, un ganivet, una fulla, una agulla d’estendre…
  • Mandales: les mandales proporcionen als nens estones de joc i els permeten treballar la simetria. Amb la plastilina poden fer petites boletes, rectangles, fulles… o geometries variades per després jugar a dibuixar una mandala.
  • Feta a casa: en alguns dels articles que us adjuntem podeu veure com fer plastilina amb diferents ingredients. Fem plastilina a casa.

 

Idees per jugar i treballar amb plastilina