Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

El Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió van lligat a les Festes de Nadal amb nens. Una tradició que s’ha mantingut durant molts anys en la seva essència. El Tió de Nadal, tronc de Nadal o caga Tió és representa gairebé sempre de la mateixa manera. Un tronc, que pot variar de mida, que porta barretina, un parell de troncs que fan de potes i tapat amb una manta el dia que treballa. El Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió és una d’aquells festes que no hauríem de deixar perdre. La il·lusió ja comença en trobar-li un lloc i donar-li de menjar. El que després cagui, en moltes ocasions, no té tanta importància.

 

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

La cara del Tió de Nadal s’acostuma a pintant amb uns enormes ulls per poder gaudir de la il·lusió dels nens, una boca ben oberta per menjar tot els que li posen i un nas fet amb un tronc o pintat. A vegades se li poden pintar unes galtes, ulleres, cabells… El Tió de Nadal es pot comprar a les paradetes o Fires de Nadal, també es pot anar a Caçar Tions al bosc o el podeu fer a casa amb els nens. El que creiem important i en certa manera necessari és que els nens participin activament de tots els moments.

 

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió. La festa dels més petits.

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

(foto de la festa del Caga Tió de l’escola Labandària de Sant Andreu de Llavaneres)

Si bé és veritat que les tradicions es poden modificar-se o adapta-ser als gustos o a les circumstàncies del moment pel que fa al Tió de Nadal, l’essència segueix sent la mateixa. El Tió de Nadal és d’aquells elements de la decoració nadalenca que quan hi han nens a casa sempre hi és.

  • Per sort, la tradició es manté viva en la majoria d’escoles que, ja sigui de manera més activa o simplement posant-lo a un lloc visible, enceten l’arribada de les Festes de Nadal de l’escola. I, en conseqüència, de casa.
  • El nen ha de participar donant de menjar, cada dia, al seu Tió de Nadal. I quan li toqui, al de l’escola.
  • És veritat que a l’escola ensenyen la Cançó del Tió, però a casa també s’ha de saber.

Us deixem la història del Tió de Nadal recollida per Festes.org

 

Caga Tió, una festa popular

Hi ha moltes poblacions que celebren la Festa del Caga Tió durant el mes de desembre. Generalment van acompanyades de paradetes de coses de Nadal. A Reus, Banyoles, Corçà, Hostalric, Sant Boi de Llobregat, Vilalba Sasserra, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Cabrils, Calella, Prats de Lluçanès, Gelida, Vilafranca del Penedès Sant Sadurní d’Anoia, Barcelona… són algunes de les poblacions on es celebra la Festa del Tió.

El 10 de desembre hi ha la Festa del Tió a Argençola, on també es va a caçar el Tió al bosc.

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

 

Tions de Nadal per fer a casa amb els nens

Anar al bosc a buscar un tronc o una branca gruixuda no sempre és fàcil. S’ha de tenir en compte, entre altres coses, que no es poden tallar ni fer malbé els arbres. Hem trobat tions fets amb un tap de suro, amb llana, feltre i fins i tot tions de Nadal fets amb tubs de cartró amb sorpreses.

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió Podeu veure més fotos de Tions de Nadal al nostre Pinteres Nadal amb nens

Llibres sobre el Caga Tió

Us deixem la selecció de llibres que podeu trobar al Pinterest de Ralets-llibres infantils. Trobareu l’enllaç de tots els llibres i editorials.

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el Tió

 

 

La cançó del Tió de Nadal

Caga Tió avellanes i torrons
no caguis arengades que són massa salades.
Caga Tió avellanes i torró
si no vols cagar et donaré un cop de bastó

Tió de Nadal i la tradició de fer cagar el TióCançó del Caga Tió

Aquesta és només una de les versions de la Cançó del caga Tió. Us deixem l’enllaç del recull de les diferents versions de la Cançó del Tió depenent del territori recollides per Festes.org. També és veritat que a vegades, cada casa, canta la seva particular versió quan ha de fer cagar el Tió.

 

 

Save

Save