My bookmarks Print listing Add Bookmark

Parc de la Sèquia – Manresa

  Parc de la Sèquia – Manresa
adreça:
Carretera de Santpedor, 175, Manresa, 08243 Bages (el)
adreça: Masia de Can Font
telèfon: 93 877 22 31

La Sèquia és un canal medieval que va ser construït el segle XIV per portar l’aigua del riu Llobregat des de Balsareny fins a Manresa. Té un recorregut de 26 quilòmetres i va ser projectat per l’enginyer Guillem Catà. Per a fer-ho possible es van haver de construir mines i una trentena d’aqüeductes que salven els desnivells del terreny per on passa el canal. Alguns d’aquests aqüeductes, com el de Conangle, el Vilar o el de Santa Maria, són considerats avui veritables monuments i, més, si es té en compte, l’òptim estat de conservació que mantenen a l’actualitat.

Però el més rellevant de la Sèquia és que, sis segles després de la seva construcció, continua en ple funcionament i subministra l’aigua necessària per abastar la ciutat de Manresa i diversos pobles de la comarca del Bages.

El Parc de la Sèquia és més que una simple ruta. A banda del propi canal que porta l’aigua de Balsareny a Manresa, els equipaments que configuren el Parc de la Sèquia són el Centre de Visitants, el Centre de l’Aigua de Can Font i el Museu de la Tècnica de Manresa. També hi trobareu uns equipaments bàsics al llarg del canal que faciliten la visita i la interpretació dels llocs més interessants, alhora que es treballa en la creació d'un seguit d'activitats lúdiques al voltant de la Sèquia.

La ruta es pot fer a peu o en bicicleta recordant que sempre tenen preferència els caminants. És un itinerari sense massa dificultat - té un desnivell de 10m- que podeu fer d'una tirada o per trams. L'excursió en família és una bona oportunitat per descobrir la riquesa natural i cultural del pla Bages, boscos, horts, conreus...

Espais d'interès al llarg del recorregut de la Séquia (pdf recorregut)

 

Al llarg dels 26km de la Séquia es poden visitar molts espais d'interès natural, històric o arquitectònic com:

 • La Resclosa dels Manresans. Punt d'inici de la Sèquia, on capta les aigües del riu Llobregat.
 • El Castell de Balsareny.  Per concertar visites trucar al 647766122.
 • L'aqüeducte de Conangle.  fou construit l'any 1340 i fa 103 metres de llar, 13 d'alçada i consta de 7 arcs.
 • El Centre d'Acollida Turísita (CAT) de Sallent.  L’espai temàtic explica la revolució industrial i l’aparició del moviment obrer.
 • El Cogulló. És el poblat ibèric més important del Bages. (Per accedir al recinte cal concertar la visita telefonant al 93 837 09 66)
 • La zona humida de la Corbatera.
 • El Mas de les Coves.
 • El bosc de la Sala. És un dels paratges més frondosos per on discorre la Sèquia, s’ha aprofitat un antic estanyol per adequar-hi una aula en plena natura.
 • Les cases del sequiaire.
 • Santa Maria i Santa Anna de Claret.
 • Els aiguamolls de la Bòbila. Estanys originats artificialment a partir de l’extracció d’argiles d’una antiga bòbila. Un indret molt agradable, que està adequat per passejar i observar, des d’una caseta de fusta, les espècies típiques d’un ecosistema humit, incloent-hi, en èpoques concretes, aus migratòries com ara flamencs. (Per visites guiades posar-se en contacte amb el Parc de la Sèquia).
 • Ermita i Mas de Sant Iscle.  Actualment acull un celler productor de vins i caves sota la denominació d’origen “Pla de Bages”. (Telèfon: 93 874 38 06)
 • Sant Benet de Bages. Avui constitueix un dels indrets històrics més remarcables de la comarca i es troba en procés de transformació per esdevenir un gran centre cultural, d’oci i d’activitats.

 

Aplicatiu per a mòbils de la Sèquia (enllaç)

L’aplicatiu, dirigit principalment a famílies, anirà activant diverses rutes a l’entorn de la Sèquia. Aquestes rutes, estaran marcades en gpx, i mostraran els punts d’interès que hi ha a l’entorn. Hi trobareu jocs, preguntes, dades i informació i promocions.

Geocaching a la Sèquia (enllaç)

Al llarg dels 26 quilòmetres de la Sèquia hi podem trobar diferents geocachings, per tots aquells aficionats, a qui no només els agrada caminar i gaudir de la natura, sinó també descobrir-la des d'un nou punt de vista, el joc.

totnens-ruta-sequia-manresa0

Save

Save

Leave a comment