My bookmarks Print listing Add Bookmark

Coves del Toll

    Coves del Toll
adreça:
Crta. N-141 (crta de Vic), km. 32 Moianès (el)
telèfon: 93 820 91 34 - 93 820 85 35
correu electrònic: info@covesdeltoll.com

Les Coves del Toll són un espai de gran interès, tant per la seva formació geològica com per les restes arqueològiques i paleontològiques que s’hi ha trobat i que constitueixen un dels referents més importants de la Prehistòria, no només del Moianès, sinó de tota Catalunya. El complex l’integren un conjunt de cavernes, entre les quals destaca la Cova del Toll, amb un recorregut visitable de 184 metres i un curs fluvial al bell mig que, amb els anys, ha anat perfilant els seus murs calcaris, fins aconseguir unes formes de gran bellesa.

Des del seu descobriment l’any 1948, i encara ara, s’hi porten a terme campanyes d’excavació arqueològica que han posat de manifest un important llegat antropològic i paleontològic. S’hi han trobat nombroses restes de fauna quaternària i indicis de presència humana des del paleolític mitjà.

Els materials trobats estan exposats al Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià, situat a la Casa Museu Rafael Casanova.

Coves del Toll. El recorregut

Es divideixen en dos sectors: la galeria sud (108 m), zona ocupada per l'home prehistòric, i la galeria est (80,55 m), que voreja sobre un curs fluvial intermitent. En total fan 1.148 m de profunditat, no obstant això la part visitable, en forma d'ela, és de 180 m.

La primera part de la cova és la que va ser habitada per l'home prehistòric del Paleolític Mitjà i Neolític.

Les troballes

  • És una de les coves prehistòriques d'Europa més rica en fauna del Quaternari, durant les glaciacions würmianes. S'hi han trobat restes fòssils d'hipopòtam, rinoceront, ós de les cavernes, lleó, hiena, bou primitiu, isard...
  • També s'han descobert restes d'un foc i d'alguns estris de sílex corresponents al Mosterià, les quals demostren la presència humana de l'home Neandertal durant el Paleolític Mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d'antiguitat).
  • S'hi va trobar un individu masculí i robust, no gaire alt i branquimorf, de tipus alpí, del qual s'ha trobat l'enterrament i que s'acompanya d'un fermall metàl·lic d'origen centreuropeu.

Actualment totes les restes arqueològiques que s'hi han trobat s'exposen al Museu de Moià.

Museu de Moià

El museu arqueològic està organitzat en diferents espais temàtics, que a partir de les restes trobades a les coves del Toll, permeten estudiar la prehistòria al Moianès. El museu està és molt didàctic i atractiu per als nens.

Cova de les Toixoneres

És una cova càrstica, una de les dues coves que formen el complex de les Coves del Toll.  Conté tant restes de carnívors que van viure a la cova com restes de presència de neandertals. Forma part dels conductes de drenatge del torrent Mal.  Aquesta cova està formada per 3 galeries que juntes fan una forma d'U, fent que hi hagi dues entrades a la cova.

 

Serveis

  • Accés a persones amb minusvalidesa
  • Atenció al públic
  • Visites guiades i activitats didàctiques
  • WC
  • Botiga

*Consulteu la possibilitat de fer una visita noctura.

*Consulteu les activitats i tallers que organitzen aquí.

totnens-sortim-coves-del-toll0

 

Save

Save

Save

Save

Leave a comment